epa03028052 A view of the offices of Standard and Poor's in New York, New York, USA, on 08 December 2011. Ratings agencies in New York are closely watching the financial situation in Europe and have warned of possible ratings downgrades. Germany and France, the largest economies in the eurozone, are in imminent danger of losing their AAA debt ratings, leading Wall Street credit rating agency Standard and Poor's said 06 December. The other four eurozone countries with the agency?s highest AAA rating - Austria, Finland, Luxembourg and the Netherlands - were likewise placed on S&P?s negative watch list, meaning the agency foresees a 50-per-cent chance of downgrading their long-term debt within 90 days. EPA/JUSTIN LANE

BiH se može dogoditi Katalonija, čiji rejting odmah pada na spomen referenduma o nezavisnosti, ali i Grčka čiji rejting blago poraste sa svakom provedenom reformom.

Trenutni kreditni rejting BiH, prema ocjeni dvije ugledne međunarodne bonitetske kuće Standard and Poor’s i Moody’s Investors Service, je B sa stabilnim izgledima i B3 sa stabilnim izgledima, što su ocjene za “zemlje s velikim i spekulativnim kreditnim rizikom”.

Iako nismo najgori u regiji, pa i Evropi jesmo u grupi zemalja za koje se stranim investitorima ne savjetuje ulaganje u njih. I dok zemlje poput Grčke ili Hrvatske “izvlači” članstvo u Evropskoj uniji, a druge poput Srbije kandidatski status, bh. vlasti očekuju da bi se još ove godine naša ocjena mogla blago poboljšati ukoliko vlasti provedu obećano u Reformskoj agendi, stabilizira finansije novim aranžmanom sa MMF-om te, najprije, pokrene privredni razvoj.

Stižu procjenitelji

U idućih mjesec i po analitičari spomenute dvije bonitetske kuće dolaze u Sarajevo.

Prvi stiže Moody’s i to 26. januara, a onda do kraja februara dolazi i Standard and Poor’s. Ekonomska te institucionalna snaga kao i snaga javnih finansija i sklonost riziku te uzajamno djelovanje između njih osnovna su četiri indikatora koja se procjenjuju. Guverner Centralne banke BiH Senad Softić u izjavi za naš list ističe i još jedan veoma važan faktor. To je valutni odbor (currency board), fiksni kurs odnosno vezanost naše konvertibilne marke za euro.

Oznaka A predstavlja najviši kreditni rejting, dok D predstavlja najniži. Onaj BiH je B prema S&P ili B3 prema Moody’su. Očekivanja su da će rejtinzi ostati isti, no BiH se u 2015. godini, u odnosu na 2014. godinu, bilježi blagi oporavak

-Moguće je da će biti i za nijansu bolji jer oni prate provođenje reformi naših vlada – kazao je Softić.

Politička nestabilnost

No, analitičari bonitetskih kuća gledaju i političke prilike u zemlji. Ako je na sceni priča o, na primjer, referendumu u RS-u, oni su odmah oprezniji. To se vidi i na primjeru posljednjih izbora u Španiji i priče o referendumu o nezavisnosti Katalonije, nakon koje su odmah sniženi kreditni rejtinzi i Španije i Katalonije i njihovih velikih kompanija. Slično se lako može dogoditi i BiH.

Trenutno je rejting BiH bolji od, recimo, rejtinga Srbije, ponajviše zahvaljujući spomenutom valutnom odboru i monetarnoj stabilnosti budući da, na primjer, strani ulagači koji donesu eure mogu biti sigurni da će taj njihov novac jednako vrijediti i za deset godina. I dok su “dugoročni izgledi za budućnost stabilni”, isto tako bi politička stabilnost i socio-ekonomske reforme zaustavile negativni trend pada stranih ulaganja, zaustavile odlazak i privukle nove ulagače.

 Zaštiti i domaće i strane ulagače

Iz Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) BiH godinama ukazuju da nepovoljno ozračje u BiH odbija i domaće i strane ulagače. Iz DEP-a navode da je, uzimajući u obzir i loš kreditni rejting BiH, jasna poruka potencijalnim investitorima kakav ambijent mogu očekivati ako se odluče investirati u BiH. Naglašavaju da je zato od ključnog značaja mijenjati taj ambijent, a s njim i takvu poruku ulagačima. I dok na vanjske faktore ne možemo utjecati, iz DEP-a zato ističu da se unutar zemlje mogu eliminirati nepotrebne administrativne barijere, a naglašavaju i izmjenu zakonodavstva u dijelu koje se odnosi na provođenje ugovora i zaštitu prava ulagača.

KOMENTARI:
Loading...