Budući vozači motornih vozila u Bosni i Hercegovini morat će da plate okvirno 1.200 KM za polaganje vozačkog ispita B kategorije, odnosno za troškove teorijske i praktične obuke.

Dosadilo vam je da idete autobusom i da svako malo posjećujete obućara kako bi vam promijenio potpetice ili đonove cipela. U još gorem slučaju, često zovete ukućane i prijatelje kako bi vas povezli kući ili na posao. Kako kažu, danas vozilo više ne prestavlja luksuz već potrebu.

Ako se zbog ovih razloga u budućnosti planirate priključiti armiji motorizovanih građana, sve što vam je potrebno je, naravno, novac, i da poslije toga imate automobil.

Međutim, dok do toga ne dođete, saznajte koliko košta sama procedura, koja podrazumijeva polaganje prve pomoći, testova pa tek obuke.

Potrebno je da se, prvo, upišite u autoškolu, koja je stvar ličnog izbora, pa da popunite određenu papirologiju i prođete testove, koji pokazuju da li ste fizički i psihički spremni da upravljate četverotočkašem.

Deset gradskih ruta

Zahvaljujući Pravilniku o načinu i uvjetima organiziranja ispita za vozača motornih vozila, koji je objavljen u Službenom glasniku BiH prije četiri godine, polaganje vožnje postalo je lakše. Barem tako kažu i instruktori i kandidati.

Amir Hasančević, instruktor autoškole Max Line, kazao nam je da sada postoji deset ruta, koje kreću od Dobrinje, i da se kroz njih pokazaju sve vještine. Na dan polaganja, sa kandidatom u vozilu, pored komisije sjedi i njegov instruktor.

– Tokom obuke, kandidate pripremamo za polaganje putem ovih određenih ruta, a sa jednom od njih će izaći na polaganje ispita – objašnjava Hasančević, dodavši da u naseljima Alipašino Polje i Nedžarići rade kretanje pod ručnom kočnicom i parkiranje.

Za dobijanje vozačke dozvole, potrebno je da izdvojite sumu od otprilike 1.200 KM. Naravno, cijena varira, sve u zavisnosti u kojoj ste autoškoli, te na kojem vozilu želite da se obučavate.

U tu cifru uračunata je obuka, koja podrazumijeva 28 časova teorije i 35 upravljanja. Ali tu su i popratne aktivnosti, poput prve pomoći, koja košta 110 KM, a prije svega toga morate izvaditi ljekarsko uvjerenje (40-50 KM). Potom slijede testovi od 140 KM i izlazak na njih od 70.

Ako želite polagati na novijem modelu vozila, platit ćete više, a na nekom klasičnijem cijena se kreće od 700 do 800 maraka. Nakon toga “napokon“ imate pravo izlaska na polaganje. Prvi izlazak košta 120 KM, a potom samo izdavanje dozvole iznosi 40 maraka. Ako platite gotovinom, u nekim školama dobit ćete popust do deset posto.

Dvije godine od dobijanja vozačke dozvole, vozači su obavezni nositi slovo P (početnik) na automobilu, kako bi upozorili ostale učesnike da imaju strpljenja.

Poligon na Butmiru

Da biste položili vozački ispit nekada ste morali „proći“ poligon na Butmiru, koji je podrazumijevao paralelno parkiranje, vožnju u rikverc između dvije trake (prvo idete sa vozilom naprijed, pa se vraćate nazad) i kretanje uzbrdo (pod ručnom). Nakon toga biste izašli na samu vožnju sa komisijom, koja bi vas navodila na pogrešne cake, kako bi vas mogli oborili. Obično bi to bilo navođenje kandidata da vozi nedozvoljenim ulicama.

Kao i svakom početniku vozaču, bitno je samo položiti. Zbog toga je česta je praksa mnogih instruktora da, umjesto pravilnih objašnjenja kako da se koriste retrovizori i nauči parkiranje ili vožnja u rikverc, upotrebljavaju izraz kao naprimjer: “Kada se poklopi trećina auta sa stubom, počni motati na desno“.

Na ovaj način, vozači uče napamet da za orijentaciju koriste taj isti stub, pa i ne razmišljaju da to nije pravilno niti da tako treba raditi. Ali, pitanje je šta će se desiti ako na dan polaganja, baš taj stub bude pomjeren ili skonjen i kakvi će to vozači izaći.

Na svu sreću, zahvaljujući novom zakonu, koji je na snagu stupio prije četiri godine, sada je vozačima na raspolaganju novi sistem i način polaganja, odnosno ustaljene rute.

“Štele“ su neizbježne

Ako niste sigurni u vozačke sposobnosti i nakon obuke, a treba vam dozvola, ne brinite – “štela“ i poznanstva pale. Za polaganje “iz prve“ nije vam potrebno znanje, već da iskeširate do dvjesto maraka.

Prema riječima kandidatkinje (identitet poznat redakciji), otkrila nam je da joj se isplatilo platiti toliku sumu, jer nije bila sigurna u svoje sposobnosti da će položiti na prvom izlaženju.

Komentari: