Savez za bolju budućnost (SBB) ušao je u vlast kako bi prema njihovim najavama “stabilizirali političku situaciju i kako bi se konačno ujedinio bošnjački korpus“, no u javnosti o raspodjeli preduzeća i inistitucija u kojima će sjediti kadrovi ove stranke i kadrovi SDA, skoro da niko nije govorio niti pisao, piše novinska agencija Patria.

I lider SBB-a Fahrudin Radončić često je davao izjave kako njemu i SBB-u ne trebaju pozicije, pa su čak Ministarstvo energije, rudarstva i industrije iako je njima pripalo „velikodušno“ prepustili SDA-ovom čovjeku Nerminu Džindiću. Ustvari pojašnjeno je da je ovaj kandidat „pola – pola“ te da je SBB želio imenovati čovjeka koji ima dobro poznanstvo i saradnju s premijerom Fadilom Novalićem!? No, da se zaista dobro poznaju Patria je već dokazala, jer Novalić i Džindić imaju zajedničku firmu TMR.

Izvor iz Saveza za bolju budućnost otkrio je Patriji koja preduzeća i koje institucije su raspodijeljene između SDA i SBB-a, a što se na sastancima rukovodstava stranaka naziva „implementacija koalicionog sporazuma“.

Kako se trgovalo pozicijama

Na sastanku 20. novembra 2015. dogovoreno je da SBB-u pripadaju: Terminali Federacije, Lutrija BiH, Međunarodni aerodrom Sarajevo, Agencija za privatizaciju, Fondacija za održivi razvoj ODRAZ, Fond za zaštitu okoliša i Agencija za bankarstvo.

Stranka demokratske akcije dobila je BH Gas, Energoinvest, Unionbanku, BH Poštu, Željeznice FBiH, Federalnu novinsku agenciju (FENA), Federalni fond za pomoć nastradalim od prirodne nesreće na teritoriji FBiH, Razvojnu banku FBiH, Federalni fond PIO/MIO, Federalni zavod za zapošljavanje, Institut za medicinsko vještačanje zdravstvenog stanja, Zavod za zdravstveno osiguranje, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i Agenciju za vodno područje.

Tri dana poslije 23. novembra 2015. godine SBB dobija i Finansijsko informatičku agenciju, Zavod za tranfuzijsku medicinu FBiH, Federalnu agenciju za upravljanje oduzete imovine i Sarajevoputeve, dok SDA uzima Direkciju za upravljanje pasivnim podbilansom preduzeća i banaka, Agenciju za reviziju privatizacije, Agenciju za nadzor osiguranja, Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju, Hidrogradnju, Remontni zavod Travnik, Agrokomerc i Javno preduzeće Nacionalni park Una.

S obzirom da su BH Telecom i BH Pošta jako velike kompanije s raznim ispostavama u državi, dvije stranke su i tu podijelile pozicije pa su Direkcije BH Telecoma u Sarajevu, Zenici, Bihaću, Mostaru, Goraždu i Banja Luci pripale SDA, dok će direkcijama BH Telecoma u Brčkom, Travniku i Tuzli rukovoditi kadrovi SBB-a.

Centrima BH Pošta u Sarajevu, Zenici, Mostaru i Travniku rukovodit će SDA, a Centrima u Tuzli, Bihaću i Goraždu SBB.

Rokovodstva SDA i SBB-a na sastanku 9. decembra 2015. dogovorili su da SBB-u pripadne Agencija za sigurnost hrane, Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH, Služba za zajedničke poslove instiucija BiH, Agencija za prevenciju korupcije i Agencija za javne nabavke, dok je SDA-u na ovom sastanku gdje se „implementirao koalicioni sporazum koji govori o reformama“ pripala je Centralna bnaka BiH, Agencija za identifikacione dokumente (IDEA), Direkcija za evropske integracije, Institut za mjeriteljstvo, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta u BiH, Ured za zakonodavstvo VM BiH, Agencija za rad i zapošljavanje, Odbor za državne žalbe i Agencija za policijske poslove.

Još neke institucije

SDA 

Regulatorna komisija za električnu energiju u FBiH (FERK)

Državna regulatrona komisija za električnu energiju (DERK)

Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom

SBB

Elektroprijenos a.d. Banja Luka

Bh. željeznička javna korporacija

(nastavit će se)

 

KOMENTARI:
Loading...