U holu Sarajevske Vijećnice danas je otvorena izložba fotografija “Srebrenički put pakla” bosanskohercegovačkog fotoreportera Ahmeta Bajrića posvećene 20. godišnjici od genocida počinjenog u Srebrenici.

Govoreći o značaju izložbe i fotografija, Bajrić je kazao kako je prvi njegov susret sa Srebrenicom imao devedesetih godina kada je radio kao fotoreporter zvorničke brigade.

“Jedan sam od fotografa koji je fotografisao proboj Srebreničana na slobodnu teritoriju Zvornika i od tada pratim sva zbivanja oko Srebrenice, komemoracije, Marša mira, grobnice…”, kazao je kako dodajući kako je od 100.000 fotografija o Srebrenici bilo teško odabrati nekoliko desetina koje će prikazati stvarno stradanje Srebreničana.

Osim izložbe postavljene u Vijećnici, ona je također postavljena i Banja Luci, Tešnju, u Beogradu, u Švicarskoj, a istovremeno i u općini Bajrampaša u Istanbulu.

“Fotografije su nastajale 20 godina. Blicko je pravio fotografije sve vrijeme, ovdje je samo dio njih”, kazao je u razgovoru za Anadoliju urednik izložbe Hazim Karić najavljujući i fotomonografiju autora o srebreničkom genocidu koja će biti promovisana nakon 11. jula.

Izložbu je otvorio a potom i obišao skupa sa autorom gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

“Srebrenički put pakla” svi zainteresovani posjetioci Vijećnice mogu pogledati narednih 15 dana.

KOMENTARI:
Loading...