Kao prvi cilj Vlade Srbije za ovu godinu premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je očuvanje mira i stabilnosti u zemlji te nastojanja da se utiče i na to da mir i stabilnost vlada i u celom regionu.

– Danas imamo u regionu i u Evropi odnose koji nisu laki, veoma komplikovane odnose na svetskom nivou i u takvim uslovima Srbija bukvalno mora da sačuva mir, stabilnost i mogućnost za dalji ekonomski razvoj. To je osnovni politički cilj, rekao je Vučić na godišnjoj konferenciji za štampu.

Navodeći da je Srbija postala ”simbol i sidro stabilnosti u regionu”, Vučić je rekao da su Srbiji potrebni dobri odnosi sa BiH, te da želi i sa Hrvatskom dobre odnose.

Želimo dobre odnose sa BiH

Upitan da li su odnosi Srbije i BiH pogoršani nakon njegovog prisustva obilježavanju dana RS-a koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, Vučić je rekao da ”nijedan normalan čovek na kugli zemaljskoj nije mogao da ima primedbu na ono što je izgovorio”.

– Ponoviću, želimo dobre odnose sa BiH, mnogo smo uložili, na milion stvari nismo odgovorili, ako smo negde i pogrešili, uvek sam spreman da to ispravimo. Nama su strašno važni dobri odnosi sa BiH i u to ćemo ulagati i u budućnosti, naglasio je Vučić.

On je podsjetio da se jasno izjasnio po pitanju raspisivanja referenduma u RS-u i to pred predsjednikom bh. entiteta Miloradom Dodikom, kao i da su vlasti u Srbiji jedinstvene u stavu da su protiv njegovog raspisivanja.

Ne moraju da budu slatke reči

Kada je u pitanju odnos Srbije i Hrvatske, Vučić je rekao da želi najbolje odnose sa Hrvatskom te da će biti prvi koji će čestitati formiranje Vlade i podsjetio da je bio prvi koji je čestitao Karamarku na pobjedi.

– Smatram da je važno da imamo dobre odnose sa Hrvatskom, a mi imamo samo jednu molbu. To su balističke rakete. Nizašta im nisu potrebne, zaista, sve drugo neka razvijaju kako žele i hoće i u tom slučaju mi nemamo nikakvu potrebu da odgovaramo. Ja verujem da ćemo imati mnogo bolje odnose, ne moraju da budu slatke reči, ali moraju da budu dobra dela i za građane Hrvatske i građane Srbije”, istakao je Vučić.

Govoreći o nastavku Briselskog dijaloga Beogada i Prištine, Vučić je ponovio spremnost Srbije za njegov nastavak.

– Ići ćemo sa Prištinom na dijalog, ja sam uvek spreman, ali nisam preterani optimista iako ćemo dati sve od sebe da se ne samo razgovor nastavi, već da se dođe i do konkretnih rezultata. Nisam optimista zbog političke situacije u Prištini, zbog toga što oni nisu spremni ili do sada nisu pokazivali spremnost da ispune ono što je osnovna obaveza, a to je zajednica srpskih opština, rekao je Vučić.

KOMENTARI:
Loading...