Kada počnu najavljene ustavne promjene u Federaciji BiH, predstavnici srpskog naroda tražiće da Drvar, Glamoč i Grahovo dobiju poseban status u okviru ovog entiteta!

U okviru zvaničnih pregovora o najavljenim ustavnim promjenama u Federaciji BiH, odnosno o formiranju hrvatskog i bošnjačkog “megakantona”, predstavnici Srba u ovom entitetu zahtijevaće da i oni dobiju svoju teritorijalnu formaciju, odnosno svojevrsni savez povratničkih srpskih opština, jer tvrde da, za razliku od Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj, oni u Federaciji BiH nemaju poziciju koja bi im garantovala bezbjednost i konstitutivnost!

Ova inicijativa prvi put je iznesena prije nekoliko godina, a srpski predstavnici kažu da će je ponovo aktivirati, jer je njihov položaj sve teži.

Prema riječima Mile Marčete, poslanika u Parlamentu FBiH, Srbi povratnici traže poseban status unutar Federacije BiH, jer trenutno nisu konstitutivan narod u ovom entitetu.

“To može biti jedna vrsta kantona ili posebne organizacije, koja bi, kao cjelina bila pod krovom Federacije BiH. Smatramo da bi trebalo formirati savez opština, a ako nekome bode oči da se to zove savez srpskih opština, ta odrednica može biti zamijenjena.

U tom savezu bili bi Drvar, Glamoč i Grahovo, a nije sporno da bude i neka multietnička opština, kao što je Ključ i slično. Moramo imati neki autoritet, zakonske i ustavne norme koje bi nam garantovale konstitutivnost i vratile osjećaj da smo dio ovog društva”, rekao je Marčeta za Presss.

U vrhu SDA niko nije želio komentirati zahtjev za srpskim kantonom u Federaciji BiH, smatrajući ga posve nerealnim i neozbijnim.

“Ne može se otvarati teritorijalni preustroj Federacije BiH a da se u isto vrijeme ne otvori i teritorijalni preustroj RS, odnosno cijele BiH. A to je nemoguća misija. Ideja o srpskom kantonu u Federaciji BiH je političko mrtvorođenče”, rekao je za naš portal jedan visokopozicionirani dužnosnik SDA,.koji napominje da će teritorijalni preustroj Federacije BiH, kada god do njega dođe, ići u smjeru okrupnjavanja kantona a nikako daljnje fragmentacije na etničknoj osnovi.

KOMENTARI:
Loading...