Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović najoštrije je osudio izjavu direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine Mirsada Vilića, u kojoj je rečeno da odgovornost za napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima snose pripadnici obezbjeđenja predsjednika Vlade Srbije, odnosno glavni pratilac premijera, javlja Anadolija.

– Sramotna je ocjena Vilića da su pripadnici obezbjeđenja predsjednika Vlade Srbije odgovorni za to što se desilo premijeru Vučiću u Potočarima. Nedopustivo je da Vilić ne pokaže ni trunku odgovornosti i profesionalizma, posebno imajući u vidu činjenicu da je samo zahvaljujući prisebnosti premijerovog obezbjeđenja spriječeno ubistvo, naglasio je ministar Stefanović, navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.

Organi BiH insistirali na obezbjeđenju

On je dodao da je policija BiH morala da pruži adekvatnu i jednaku zaštitu svim štićenim ličnostima na ovom skupu i podsjetio da je zemlja domaćin dužna da obezbijedi zaštitu i sigurnost svakog svog gosta, a pogotovu premijera jedne države.

– Aleksandar Vučić, država Srbija, kao ni njegovo obezbjeđenje nisu birali rutu kretanja, neposredno obezbijeđenje, niti mesto održavanja komemorativnog skupa. Upravo su organi BiH insistirali da oni vrše obezbjeđenje premijera Srbije i bilo kakvo saopštenje ili pokušaj prebacivanja odgovornosti ne mogu sakriti ove činjenice, kazao je Stefanović, prenosi Anadolija.

Ističući da je jasno da u ovom slučaju nema profesionalizma, “pa, ni iskrenog kajanja zbog pokušaja ubistva” premijera Srbije, Stefanović je naveo:

“Je li bolje flaša ili kamen”

– Nije posao obezbijeđenja da procjenjuje da li je bolje da premijera u glavu pogodi flaša ili kamenica, da li je bolje da ga udaraju ili linčuju, već da uradi sve da se tako nešto nikada ne dogodi i da gost u toj državi bude potpuno zaštićen. Plašim se da će izostati i ozbiljna istraga i da počinioci ovog teškog krivičnog dela, kao i organizatori i inspiratori, nikada neće odgovarati, navodi Stefanović.

Podsjetimo, Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić rekao je da je na pratnji premijera Srbije Aleksandra Vučića bilo da prepozna situaciju.  On je naveo je trebalo da oni Vučiću, odmah poslije prvih povika u Potočarima i prve bačene patike, kažu da se vrati nazad, a ne da nastavlja putem kojim su krenuli.

Vilić kaže da je bio na licu mjesta, na 50 metara od premijera, i da su učinili sve što su mogli, ali da je na Vučićevim pratiocima, koji ga neposredno štite, bilo da mu kažu da se vrati nazad, odmah poslije prvih povika.

“Odlučeno je da se ide napred prema vozilu i u tom gornjem dijelu došlo je do bacanja određenih predmeta. Glavni pratilac nije donio odluku da se vrate nazad već su nastavili kretanje”, rekao je Vilić.

KOMENTARI:
Loading...