Na poziv komandanta 160. Brigade Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, osam policijskih službenika Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e učestvovali su na vježbi „Kambrijska patrola“, koja je, u periodu od 18.10. do 20.10.2015. godine, održana u Velsu u Velikoj Britaniji.

Na vježbi je učestvovalo 126 ekipa, od kojih 21 međunarodna. Policijski službenici SIPA-e, u organizaciji Britanske ambasade u BiH, proveli su tri sedmice u 1. Kraljevskoj irskoj regimenti, gdje su se zajedno sa oficirima i vojnicima bataljona 1. Kraljevske Irske Regimente pripremali za ovaj događaj.

foto2

Vježba “Kambrijska patrola” najzahtjevnija je i najizazovnija vježba koju Oružane snage Ujedinjenog Kraljevstva organiziraju svake godine još od 1956. godine. Provedena je na zahtjevnom terenu na području Crnih planina, a akcenat je na testiranju psihičkih osobina u aspektima timskog rada, planiranja, liderskih vještina, navigacije i izviđanja.

Prvi put od 1956. godine ekipa iz regije Zapadnog Balkana učestvovala je na ovoj vježbi, te su prvi put pripadnici jedne policijske jedinice uspjeli završiti marš dužine 100 kilometara preko Crnih planina i osvojiti bronzanu medalju.

foto1

Pomoćnik komandanta Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e Jovica Mirosavljavić posjetio je 160. Brigadu Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva i prisustvovao vježbi kao podrška ekipi SIPA-e. Prilikom posjete potpukovnik Graham Shannon, komandant 1 Kraljevske irske regimente, uručio mu je plaketu Regimente, a ekipa SIPA-e pozvana je da i naredne godine učestvuje na ovom događaju.

KOMENTARI:
Loading...