U posljednje vrijeme putem društvenih mreža i na internetskim portalima sve češće se objavljuju snimci kako službena vozila sa rotacijama u Bosni i Hercegovini svojom vožnjom ugrožavaju sigurnost drugih učesnika u saobraćaju. Al Jazeera je razgovarala sa vozačem čiji je automobil pretekao vozač službenog vozila, a zatim mu i fizički prijetio.

Takve snimke najčešće prave sami građani. Al Jazeerin reporter razgovarao je sa jednim vozačem, koji je bio direktan učesnik nesavjesnog preticanja, a potom i fizičke prijetnje.

“Ja sam se opušteno vozio cestom prema Tuzli, kada se iznenada pojavio crni Passat koji je, jednostavno ušao u mene s boka”, kaže Al Jazeerin sagovornik.

Autor snimka kaže da se vidjelo da preticanje nije uspjelo, nakon čega je vozač Passata pokušao na silu da se vrati u svoju traku.

“Ja sam bukvalno morao da skrenem sa ceste, da vozim po bankini, zato što taj, hajde da ga nazovemo manijak, nije procijenio svoje mogućnosti i koliko je gust saobraćaj”, dodaje autor snimka.

”A kada sam prepoznao da se radi o službenom vozilu, automatski mi je proradio taj bijes. To je možda drugi ili treći put da mi se to dešava, da na neki način neko ko misli da je jako bitan, pokušava da se probije i kroz žive i kroz mrtve učesnike u saobraćaju”.

Znajući da će vozač službenog vozila napraviti niz prekršaja, svjedok je izvadio telefon i počeo snimati. Kaže da nije očekivao da će na kraju priče službeni vozač izaći iz auta i početi da prijeti.

“Samo ću ti jednom reći. Još jednom priđi i batine ćeš dobiti”, kazao je vozač službenog Passata.

Scene slične ovoj nisu rijetkost na cestama Bosne i Hercegovine.

Nedavno je i novinarska ekipa jednog web portala žrtva nesavjesne vožnje crnih automobila državnih autoriteta.

“Iako ovlasti vozača koji upravljaju automobilima državnih institucija variraju upravo od institucije do institucije, ono što ih objedinjuje i reguliše njihovo ponašanje u saobraćaju jeste upravo Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u Bosni i Hercegovini”, izvještava Nuhanović.

“Vozilima pod pratnjom, u skladu s ovim Zakonom, podrazumijevaju se vozila kojima je dodijeljena pratnja policije ili vojne policije, sa posebnim motornim vozilima opremljenim uređajima za davanje posebnih zvučnih signala i svjetlosnih znakova crvene i plave boje, i to za vrijeme dok se ti znakovi daju”, navodi se u Članu 125, stavu 1, Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini.

Prema tom članu vozila pod pratnjom su ona vozila kojima je dodijeljena pratnja policije ili vojne policije.

U stavu tri pojašnjeno da samo takva vozila imaju pravo prekoračiti dozvoljeno brzinu i preticati kolonu vozila, ali samo pod uvjetom da ne ugrožavaju sigurnost drugih učesnika u saobraćaju.

Ugrožavanje sigurnosti

Ugrožavaju li vozači vozila sa specijalnom signalizacijom i vozila pod pratnjom saobraćaj, zavisi pitate li njih ili ostale učesnike u saobraćaju.

Da se zakon ne poštuje, potvrđuje i činjenica da pojedini vozači, čija vozila posjeduju posebne uređaje za svjetlosnu signalizaciju, čak i bez posebne pratnje prave prekršaje poput preticanja preko pune, pa čak i dvostruke pune linije.

Iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, koja je zadužena za osiguranje specijalne pratnje, dopisom su obavijestili Al Jazeeru da unutrašnja kontrola Direkcije preduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti u vezi sa slučajevima u kojima je bilo pritužbi građana.

O kakvim se mjerama konkretno radi, nismo uspjeli dobiti odgovor.

Zakon je jasno definirao pravila ponašanja u saobraćaju i, osim u specijalnim okolnostima, sve vozače čini jednakim.

Međutim, uz posebna odobrenja, i praksu koja često prođe bez sankcija, pojedini vozači na bh. cestama imaju više jednakosti od drugih.

KOMENTARI:
Loading...