Rješenjem Vanraspravnog vijeća Kantonalnog suda u Sarajevu danas su Adnan Mrkva i Amel Ćapina, osumnjičeni za utaju 5,5 miliona maraka, pušteni na slobodu, potvrđeno je za Faktor u sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu.

Vanraspravnim vijećem predsjedavala je sutkinja Adisa Zahiragić, dok su članovi sudije Muhidin Hajdarević i Amina Begović.

– Od danas su na slobodi osobe osumnjičene za organizirani kriminal i poreznu utaju od 5,5 miliona maraka i Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu će uložiti žalbu na ovakvu odluku – naglasila je Azra Bavčić, glasnogovornica sarajevskog Tužilaštva.

Podsjetimo da je prije nekoliko dana, Vrhovni sud FBiH ukinuo rješenje Kantonalnog suda u Sarajevu o produženju pritvora za dvojicu osumnjičenih jer je utvrđeno da je sarajevski sud počinio šest bitnih i dvije relativno bitne povrede postupka. Nakon toga, Vanraspravno vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu ponovo je zasjedalo i odlučivalo o pritvoru, da bi donijelu odluku kojom su Mrkva i Ćapina pušteni na slobodu.

Adnan Mrkva i Amel Ćapina su krajem novembra prošle godine uhapšeni u akciji “Rebus”, zbog sumnje da su kao vlasnici i suvlasnici ćevabdžinice “Mrkva” utajili 5,5 miliona maraka. Na teret im se stavljaju krivična djela porezna utaja, lažna porezna prijava, te pranje novca.

KOMENTARI:
Loading...