Nakon što su portali objavili informaciju da je u vijestima na Slovačkoj državnoj televiziji prikazana mapa Balkana na kojoj uopće ne postoji država Bosna i Hercegovina, ova televizija uputila nam je e-mail.

– Pišemo Vam u vezi greške koja se, nažalost, dogodila jučer 20. septembra 2015. godine na glavnim vijestima RTVS-a. Našu grešku uočili smo odmah nakon emitiranja. Prouzrokovana je ljudskim faktorom prilikom grafičke pripreme karte. Danas ćemo je ispraviti i prema našim internim pravilima i praksi, emitirati javno na svim našim programima Vijesti. RTVS želi napomenuti da ovo nije bila namjerna, nego nenamjerna greška uzrokovana ljudskim faktorom. Upućujemo iskreno izvinjenje svim građanima Bosne i Hercegovine, navodi su e-mailu koji je potpisao Lukas Diko, urednik odjela za vijesti i sport, RTVS Slovačka.

Podsjećamo, brojni svjetski mediji uživo izvještavaju o izbjegličkoj krizi koja je zahvatila šire područje Balkana. Na Slovačkoj državnoj televiziji (RTVS), tačnije u vijestima na njenom prvom programu greškom je prikazana mapa Balkana na kojoj uopće ne postoji država Bosna i Hercegovina. Područje koje pripada našoj zemlji pripisano je susjednoj Srbiji, i obojeno je plavom bojom.

KOMENTARI:
Loading...