7.9 C
Bosanska Krupa
Petak, 5 Marta, 2021

Sjednica VSTV-a BiH: Produženi mandati Suljagiću i Kurspahić

Nakon što je izabrano novo rukovodstvo Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) sjednica ovog regulatornog tijela nastavljena je prema ranije utvrđenom dnevnom redu.

Novo rukovodstvo čine – predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija, dopredsjednice – Sanela Gorušanović-Butigan i Biljana Simeunović, dok je Selim Karamehić izabran za stalnog člana.

Time je procedura izbora novog rukovodstva/Predsjedništva VSTV-a BiH okončana, te su, uz izbor novih članova Vijeća, kako je konstatirano, stvoreni uvjeti da se u punom kapacitetu, nakon ostavke bivšeg predsjednika te institucije Milana Tegeltije, pristupi ubrzanom razrješavanju brojnih problema koja opterećuju stanje u pravosuđu BiH.

U vezi s tim, konstatirano je, također, kako će se u ubuduće sjednice VSTV-a BiH zakazivati češće, te najavljeno da će već na sjednici početkom marta biti sveobuhvatno razmatran reformski Program VSTV-a.

Vijeće je u nastavku usvojilo Izvještaj o realizaciji Programa rada VSTV-a BiH za 2020. godinu, koji sadrži u postocima izraženu realizaciju svih aktivnosti, te će biti objavljen na službenoj stranici Vijeća.

Članovi VSTV-a su, istovremeno, odlučili da se tačka koja se odnosila na usvajanje Poslovnika o izmjenama i dopunama Poslovnika VSTV BiH skine s dnevnog reda, a budući da su se u međuvremenu pojavili novi prijedlozi i sugestije u pravcu tih izmjena i dopuna.

Na sjednici su detaljno elaborirani Analiza i Izvještaj odbrana po službenoj dužnosti Advokatske komore FBiH i Analiza i Izvještaj odbrana po službenoj dužnosti Advokatske komore RS, o čemu su uvodne napomene dale članice Vijeća Amila Kunosić i Duška Bogojević.

Predmet analize, kada se radi o FBiH, bilo je 20.916 službenih odbrana u sudovima, uključujući i Sud BiH, a što se odnosi na period 2013.-2018. godina.

Referirajući se na to pitanje, Kunosić kazala je kako se u realativno velikom broju predmeta postavlja branitelj po službenoj dužnosti (ex-officio), te da, također, u velikom broju branitelji nisu advokati nego su pravni zastupnici/zaposlenici ureda/agencija za pravnu pomoć.

U tom kotekstu otvorena su i druga pitanja, uključujući osiguranje prava na odbranu, pojavu sklapanja velikog broja sporazuma te inicirano da se izbor advokata/ branitelja po službenoj dužnosti vrši putem CMS-sistema kako je to slučaj i kod sudija.

Na taj način bi se, kako je rečeno prevazišao problem da su određeni advokati angažirani na enormnom broju predmeta, te su u tom pogledu predložene izmjene i dopune ZKP-a i razgovori sa svim akterima uključenim u ovu problematiku.

Sugerirano je i da se razmotri mogućnost centralnog call-centra kako bi advokati bili angažirani redoslijedom s liste advokata angažiranih po službenoj dužnosti.

Zaključeno je i kako bi trebalo onemogućiti da se uposlenici agencija za pravnu pomoć određuju za branitelje po službenoj dužnosti, a radi osiguranja prava na odbranu.

Slični problemi su konstatirani i u vezi s Analizom i Izvještajem odbrana po službenoj dužnosti Advokatske komore RS, na što je ukazala članica Vijeća Duška Bogojević.

Kazala je kako je advokatima po službenoj dužnosti u RS tarifa smanjena 50 posto, upozoravajući na pojavu da u najvećem broju, gotovo, isklučivo su sudovi ti koji odlučuju o izboru branitelja po službenoj dužnosti.

Podržan je stav da se izbor advokata s liste branitelja po službenoj dužnosti vrši u sklopu CMS-sistema/putem kreiranja posebnog modula za tu namjenu.

U nastavku diskusije u tom kontekstu ukazano je na činjenicu da je nekoliko advokata/branitelja po službenoj dužnosti angažirano u više stotina predmeta, a kao pozitivan primjer u tom pogledu izdvojen je Osnovni sud u Prijedoru koji već koristi CMS-sistem kod izbora advokata po službenoj dužnosti.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci