Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za april 2019. godine iznosi 2.074,85 KM i za 50,45 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za februar 2019. iznosila je 895,00 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku) i za 29 KM je niža od prosječne plate isplaćene u januaru 2019. godine.

Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 43,13 posto, navodi se u saopštenju Saveza samostalnih sindikata BiH.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Samu potrošačku korpu čine kategorije prehrana (40,2 posto), stanovanje i komunalne usluge (15,2 posto), higijena i održavanje zdravlja (5,7 posto), obrazovanje i kultura (12,5 posto), odjeća i obuća (14,7), prijevoz (6,8 posto) i održavanje domaćinstva (5,8 posto).

U saopštenju se navodi kako su u kategoriji prehrana korištene cijene iz tri trgovačka centra za 80 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za osam, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

KOMENTARI:
Loading...