Predsjedavajući delegacije Parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Senad Šepić sastao se u Strazburu s generalnom direktoricom Direktorata za demokratiju Snežanom Marković, te šefom Odjela za obrazovne politike Vijeća Evrope Villanom Qiriaziem. Tema sastanka bila je pravo na obrazovanje na maternjem jeziku i mehanizmi za njegovu zaštitu.

Predsjedavajući Šepić upoznao je visoke zvaničnike Vijeća Evrope s aktuelnim dešavanjima u pogledu osporavanja obrazovanja na maternjem, bosanskom jeziku, učenicima bošnjačke nacionalnosti u školama u bh. entitetu Republika Srpska. Sagovornici su se složili da je u jednoj zemlji, članici Vijeća Evrope, potpuno neprihvatljivo osporavanje jednog od osnovnih ljudskih prava, prava na upotrebu maternjeg jezika, kao i pravo na obrazovanje na maternjem jeziku i s tim u vezi, institucije Vijeća Evrope će, u skladu sa svojim nadležnostima će dati svoju ekspertizu, stavove i preporuke za rješavanje ovoga pitanja u BiH.

Predsjedavajući Šepić je zamolio za hitnu reakciju institucija Vijeća Evrope, jer je ova debata, osjetljivo, političko pitanje, posebno u ovoj, izbornoj godini, kada ga određene političke snage u BiH koriste kao izvor sukoba, podjela i manipulacija, umjesto da rade na ispunjavanju preuzetih obaveza na evropskom putu, te zapošljavanju, reformama, borbi protiv korupcije i izgradnji pravne države, što su najveći prioriteti i očekivanja građana u našoj zemlji.

Također, pitanje osiguravanja obrazovanja na maternjem jeziku u BiH bilo je i jedna od tema sastanka kojega je predsjedavajući Šepić održao i s predsjednikom najveće grupacije stranaka u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, Evropske narodne stranke i šefom delegacije Njemačke Axelom Fischerom od kojega je isto dobio podršku u borbi za zaštitu osnovnih ljudskih prava, prava na obrazovanje na maternjem jeziku i jačanje demokratije i evropskih vrijednosti u BiH, navodi se u saopćenju Političke akademije SDA.

KOMENTARI:
Loading...