Evropska unija odlučila je da nakon 30 godina ukine proizvodne kvote¸za mlijeko, što znači da će mljekari u zemljama EU moć da proizvode mlijeko u neograničenim količinama. Ova bi odluka mogla uticati i na domaću proizvodnju mlijeka u BiH, ukoliko se uvoz mlijeka poveća, a pozicija naših mljekara ne promijeni i zato je potrebno razumijevanje i hitna akcija vlasti u BiH.

Poslanik u Parlamentu BiH Senad Šepić je ovim povodom razgovarao sa ministrom Šarovićem, ministrom Dedićem i direktorom Meggle iz Bihaća Hrnjićem, te inicirao hitnu akciju i djelovanje institucija BiH u zaštiti interesa naših poljoprivrednih proizvođača i građana naše zemlje.

„Iako je ova odluka u Evropskoj Uniji uvođena postupno zadnjih godine, sada kada je konačno stupila na snagu potrebno je da sve naše institucije hitno i koordinirano rade da pomognu i zaštite naše proizvođače mlijeka, jer veliki broj građana BiH živi i hrani svoje porodice na ovaj način. Veća i redovna podrška, podsticaji za proizvodnju i zaštita naših proizvođača mlijeka je najvećim dijelom na entitetskim ministarstvima, a podizanje standarda i omogućavanje izvoza našeg mlijeka u zemlje EU je posao za državna ministarstva i Parlament BiH i već na narednoj sjednici biće intenzivirane aktivnosti oko izmjena zakona koji trebaju ovo osigurati i regulisati. Politika se mora okrenuti ljudima i rješavati njihove konkretne probleme, a u razgovoru sa odgovornim ljudima vidio sam spremnost da se ovom pitanju tako priđe i iznađe najbolje rješenje za sve poljoprivredne proizvođače i proizvođače mlijeka sa područja cijele BiH“ izjavio je Senad Šepić, poslanik u Parlamentu BiH i potpredsjednik SDA.

KOMENTARI:
Loading...