6.4 C
Bosanska Krupa
Nedjelja, 24 Januara, 2021

SDP vraća “aprilski paket” ustavnih promjena u Parlament

Prošlo je više od godinu dana otkako je Saša Magazinović, šef Kluba zastupnika SDP-a najavio da će zastupnici ove stranke u državnom parlamentu vratiti “aprilski paket” ustavnih promjena.

Pred državnim parlamentarcima 9. decembra će se naći prijedlog ustavnih promjena, poznatiji kao “aprilski paket”, a koji se odnosi na izmjene kojima se u bh. sistem uvodi funkcija jednog predsjednika države, ali i funkcija državnog premijera. Prijedlog ustavnih promjena u proceduru će uputiti Klub zastupnika SDP-a BiH.

SDP predlaže amandmane na Ustav BiH kojima bi uveo funkcije predsjednika i dva potpredsjednika BiH, kao i premijera BiH.

Kako je navedeno je u prijedlogu amnadmana, SDP bi uveo predsjednika i potpredsjednike BiH, koji ne mogu biti iz istog naroda ili iz reda ostalih. Kandidati bi, prema SDP-u, bili “direktno izabrani članovi Parlamentarne skupštine BiH”.

Precizirane su nadležnosti i odnosi između institucija BiH i entiteta, a postojećim nadležnostima institucija BiH dodaju se odbrana i bezbjednost, uspostavljanje i funkcionisanje Suda BiH i Tužilaštva BiH, kao i ostalih nadležnosti koje se uređuju zakonom.

Tu bi se dodala i potpuno nova tačka “podijeljene nadležnosti drugih nivoa vlasti s institucijama BiH”, kojima su obuhvaćeni poreski sistem, izborni proces, pravosuđe, poljoprivreda, nauka i tehnologija, ekologija, lokalna samouprava i druge nadležnosti koje se uređuju zakonom.


SDP-ovim prijedlogom amandamana drastično bi se povećao broj poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Sa sadašnja 42 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine, SDP u svojim amandmanima koje predlaže, taj broj povećava na 87. Kao obrazloženje za to navodi “proširenje nadležnosti države BiH”, kao i jačanje nadležnosti Predstavničkog doma.

Dvije trećine bile bi birane iz Federacije BiH i jedna iz Republike Srpske, neposredno na izborima, pri čemu bi tri mjesta bila garantovana predstavnicima koji ne pripadaju konstitutivnim narodima.


Broj delegata u Domu naroda, prema ovom prijedlogu, bio bi povećan sa 15 na 21, po sedam iz svakog konstitutivnog naroda, i njih bi posredno birao Predstavničkgi dom Parlamentarne skupštine BiH.

Prijedlog SDP-ovih amandmana na Ustav BiH na dnevnom je redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine zakazane za 9. decembra.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci