Nije nikakva vijest da između Fahrudina Radončića i Bakira Izetbegovića nema ljubavi i prijateljstva. Sukob koalicionih partnera stariji je, uostalom, i od Saveza za bolju budućnost.

Dva lidera, prividno okupljena oko zajedničkog političkog interesa, ponovo su se počeli gađati neodmjerenim izjavama, saopćenjima i osudama, reakcijama na reakciju – riganjem vatre i likovanjem na nered u prijateljskom dvorištu.

Radončić je, podsjećamo, jučer bio spreman na komentar odluke dijela SDA-ovih parlamentaraca da napuste Klub ove stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Kao nekada, on je pozvao koalicione partnere da se ”unormale”.

”Pozivam te ljude da se unormale, da vratimo bošnjačku politiku tamo gdje ona prirodno pripada, da to bude politika kompromisa, unutarbošnjačkog jedinstva, međunacionalnog jedinstva i regionalne harmonizacije i stabilizacije”, poručio je jučer Radončić.

A odgovor nije zakasnio, stigao je danas. Saopćenje SDA, oštro i ”kao nekada”.

”Bilo bi dobro da gospodin Radončić bosanskohercegovačkoj javnosti pojasni ko je taj „Neko“ ko je odgovoran za incident u Srebrenici i ko je taj „neko“ ko snosi odgovornost za to što počinitelji tog incidenta nisu krivično procesuirani?”, navodi se u danas objavljenom saopćenju SDA.

Obnova otvorenog političkog nerazumijevanja među koalicionim partnerima mogla bi označiti početak nove krize vlasti na svim nivoima. A ne tako davno, bujala je ljubav, birale su se riječi u zanosu i najavi svebošnjačkog jedinstva. Do izbora. Koji dan poslije, ponovo je puklo. Radončić je poručio da neće biti ”međed kojeg će neko vodati po vašarima”, a zabrinuti neočekivanim izbornim rezultatom, nisu imali vremena za reakcije.

Do danas. Šta koalicionim drugovima donosi sutra, niko ne zna. Neizvjesnosti u bošnjačkom političkom ringu nikada dosta. I velikih najava, i velikih sukoba, obnova ljubavi i novih početaka. A narod? A reforme, projekti? A autoputevi i radna mjesta?

Lider SBB je, podsjećamo, gostujući nedavno na N1 rekao da je koalicija ljubav iz nužde.

”Ne možete očekivati od dva lidera, dvije različite političke stranke koje imaju različite političke agende, različite političke kofere, da budu lični prijatelji. Čak mislim da je dobro za demokratski standard ove zemlje da Bakir Izetbegović i ja nismo lični prijatelji, ne sjedimo po privatnim kućama i ne dogovaramo tu politiku”, rekao je tada Radončić.

Prisjetimo se uostalom kako je sve to izgledalo prije nepuna tri mjeseca…

Komentari: