5.8 C
Bosanska Krupa
Petak, 5 Marta, 2021

SDA: Tužilaštvo BiH konačno treba procesuirati organizatore neustavnog praznika 9. januara

Vlasti manjeg bh. entiteta Republika Srpska najavljuju proslavu neustavnog 9. januara. Iz Stranke demokratske akcije (SDA) pozivaju Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da konačno procesuira organizatore ovakvih aktivnosti.

Kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora

Također, pozvali su i Vijeće za implementaciju mira (PIC) i OHR da reagiraju na političkom nivou zbog neupitnog podrivanja dejtonskog ustavnopravnog poretka.

– Ustavni sud BiH je utvrdio svojom konačnom odlukom da 9. januar ne može biti dan entiteta RS, te organiziranje proslave, uprkos odluci Ustavnog suda, predstavlja krivično djelo. Član 239. Krivičnog zakona BiH jasno propisuje da odbijanje odluka Ustavnog suda BiH i sprečavanje njihovog izvršenja predstavlja krivično djelo za koje je zaprijećena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora – piše u saopćenju.

Zaustaviti totalni nasrtaj iz RS na ustavni poredak BiH

Naglašavaju da, ukoliko Tužilaštvo BiH nema namjeru da pokreće postupke isključivo protiv Bošnjaka koji su nosioci funkcija, pozivaju ih da, u skladu sa odredbama Krivičnog zakona BiH, pokrenu postupak protiv fukcionera SNSD-a koji jasno daju do znanja da su protežirani od Tužilaštva BiH.

– Nadalje, pozivamo Vijeće za implementaciju mira i OHR da se konačno pokrene i poduzme mjere kako bi se zaustavio totalni nasrtaj iz RS na ustavni poredak BiH, jer je očigledno da je dosadašnji popustljiv i u pojedinim trenucima kukavički odnos PIC-a i OHR-a samo ohrabrio političko siledžijstvo SNSD-a – zaključuju iz SDA.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci