SDA je izdala saopćenje povodom odluke Ustavnog suda BiH po podnošenju zahtjeva Safeta Softića za ocjenu ustavnosti prve rečenice člana 7. stav 1. Ustava RS u dijelu koji govori o „Jeziku bošnjačkog naroda.“ Ustavni sud BiH je odbio apelaciju, ali je pojašnjeno da vlasti u RS nemaju pravo Bošnjacima određivati kako će nazivati jezik kojim govore. Vlasti u RS osporavaju izučavanje bosanskog jezika u školama na području RS-a. Umjesto bosanski jezik profesori u školama bošnjačkoj djeci u knjižice upisuju bošnjački jezik. Bošnjaci se oštro protive takvom ponašanju vlasti u RS te su tražili pomoć od svih nadležnih bh. i međunarodnih institucija, piše bh. novinska agencija Patria.

– Ovom odlukom je dokazano da vlast RS na najgrublji mogući način godinama krši kako Ustav RS, tako i Ustav BiH  uskraćujući elementarno pravo Bošnjaka u ovom entitetu.

Pozivamo vlasti RS-a da hitno primijene odluku Ustavnog suda BiH, da prestanu diskriminirati povratničku djecu i nametati im naziv jezika kojim govore. Jezik kojim Bošnjaci govore je od vajkada bosanski.

U suprotnom, SDA će poduzeti sve ustavne i zakonske mjere i na nižim sudskim instancama, koristit ćemo  sve institucionalne mehanizme zaštite  u pravnoj borbi za ostvarivanje prava i interesa Bošnjaka kao i svih drugih na obrazovanje na svom maternjem jeziku. Napominjemo da aktivno suprotstavljanje odlukama Ustavnog suda predstavlja krivično djelo kažnjivo po odredbama Krivičnog zakona BiH.

KOMENTARI:
Loading...