Tvrdnja Milorada Dodika kako „bošnjačka strana“ ne prihvata prijedlog kojim bi se potpisivanjem ugovora riješilo pitanje demarkacije postojeće međudržavne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, proizvoljna je i potpuno neutemeljena, saopćeno je u nedjelju iz SDA.

Iz te političke partije tvrde da Srbija nikada institucijama Bosne i Hercegovine nije dostavila konkretan i zvaničan prijedlog za rješavanje ovog pitanja, “tako da se nema šta niti prihvatiti, niti odbiti.”

“Zato je nejasno koji to prijedlog iz Srbije podržava Dodik. Pozivamo ga da javnosti Bosne i Hercegovine predoči dokument kojeg on podržava, a ‘bošnjačka strana’ navodno odbacuje, i neka kaže kada je on službeno dostavljen institucijama BiH.”

“Ujedno ga pozivamo da istraje u prijedlogu kojeg je iznio na Samitu SEECP-a na Jahorini o potrebi formiranja međudržavnih komisija koje bi rješavale ova pitanja, jer je to jedini ispravan put”, navodi se u reakciji iz SDA.

Nažalost, smatraju iz SDA, s velikom sigurnošću mogu tvrditi da se ništa od ovoga neće desiti, jer, procjenjuju, Srbija neće dostaviti službeni prijedlog, niti će prihvatiti da ovo pitanje rješavaju državne komisije za granicu BiH i Srbije u bilo kom formatu.

Srbiji, istakli su iz SDA,  očigledno ne odgovara da se granicom transparentno bave stručnjaci i nadležne državne komisije, pa se stoga ovo pitanje s vremena na vrijeme bombastičnim izjavama nastoji politizirati.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...