28.6 C
Bosanska Krupa
Subota | 25. Juna 2022.

Schmidt poslao protestnu notu hrvatskoj ambasadi u BiH zbog Milanovića

- Oglas-

Ured Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta poslao je jučer diplomatsku notu hrvatskoj ambasadi u Sarajevu zbog izjava predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je u više navrata govorio kako je Schmidt nelegalni predstavnik, budući da ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, javlja Jutarnji list.

Schmidt se u protestnoj noti referira na Milanovićeve izjave i podsjeća da je Hrvatska potpisnica Daytonskog sporazuma i Aneksa 10, odnosno Sporazuma o civilnoj provedbi mirovnog rješenja, u kojem se definira i djelovanje visokog predstavnika.

“Ured Visokog predstavnika, u ovom kontekstu, ljubazno moli hrvatske vlasti da se suzdrže od iznošenja neutemeljenih optužbi o imenovanju i statusu Visokog predstavnika”, piše Schmidt u protestnoj noti hrvatskoj ambasadi u BiH.

Zoran Milanović više je puta u zadnjih mjesec dana govorio da je “Schmidt nelegalno izabran”, te ga pozivao da koristeći bonske ovlasti izmijeni izborni zakon u BiH. Ponovio je to i na posljednjoj konferenciji za medije, napominjući kako je to rekao i Ustavni sud BiH.

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci