17.5 C
Bosanska Krupa
Četvrtak, 17 Juna, 2021

Scanlan: Prioriteti Brčkog su reforma javne uprave i borba protiv korupcije

Brčko značajno napreduje u razvoju infrastrukture i zakonodavstva što omogućava dobro upravljanje i transparentnost, i to treba pozdraviti. No, taj uspjeh neće biti održiv, niti će Distrikt maksimalno iskoristiti mogućnosti koje nudi njegov ogroman budžet, ukoliko reforma javne uprave i borba protiv korupcije ne postanu glavni prioriteti Vlade i Skupštine – izjavio je danas prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Michael Scanlan.

– Da budemo jasni, budžet Brčkog nije tu da služi kao program za zapošljavanje, kao alat za političko pokroviteljstvo ili sredstvo za ostvarivanje ličnih interesa. Budžet je tu da služi cijeloj zajednici – tako što će omogućiti najbolje obrazovne i zdravstvene ustanove, uslužnu e-upravu, te dobru i pouzdanu infrastrukturu. To će omogućiti visok kvalitet života i okruženje pogodno za rast privatnog sektora sa dobro plaćenim radnim mjestima – kazao je Scanlan.

Navodi da je razvojna strategija instrument koji će pomoći da izdaci budu fokusirani na ove rezultate, a javna uprava, s neophodnim profesionalnim vještinama i odgovornošću, trebalo bi već da vodi ka toj svijetloj budućnosti za Distrikt.

– Kako bi se to postiglo, od ključnog je značaja imati transparentan i profesionalan postupak izbora osoblja Komisije za utvrđivanje sukoba interesa i Ureda za prevenciju korupcije. Na ove pozicije trebaju doći ljudi koji su profesionalni, posvećeni radu za dobrobit zajednice, te nezavisni od vanjskih utjecaja. OHR će pružiti pomoć i podršku vlastima Distrikta kako bi ispunili taj cilj – naglasio je supervizor.

Reforma javne uprave i borba protiv korupcije bili su u fokusu razgovora koje je supervizor u ponedjeljak vodio na sastancima u Brčkom s zvaničnicima Grada i Skupštine, vršiocem dužnosti šefa Ureda za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti za suzbijanje korupcije Distrikta, koordinatorom za reformu javne uprave Distrikta i šefom Policije Brčko Distrikta, saopćeno je iz Ureda vosokog predstavnika.

Autor: Fena

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci