Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je nedavno da je u BiH tokom rata napravljeno mnoštvo zločina. Svaki zločin, dodao je, bez obzira na to da li je napravljen u Grabovici, Mostaru ili Ahmićima, je zločin.

„Svaki zločinac koji ga je izvršio je samo zločinac. Selektivna pravda neće pomoći da riješimo otvorena pitanja kada se radi o našoj skorijoj prošlosti“, rekao je Čović, dodajući da se moraju koristiti isti standardi kada, kako je rekao, „vrednujete 331 logor Armije RBiH i hiljade ubijenih civila, a među njima stotine djece i hiljade vojnika, kao i svaki drugi logor širom BiH“.

Na novinarsko pitanje smatra li da su počinjeni zločini za koje je Haški sud nedavno osudio bivše čelnike nekadašnje Hrvatske zajednice Herceg Bosna, Čović je rekao da to ne želio komentirati, dodavši da bi “o tome mogao napisati knjigu”.

Na izjavu Čovića da je Armija RBiH imala 331 logor, reagirali su iz Saveza logoraša u BiH. Oni su odbacili da je Armija RBiH upravljala sa 331 logorom, te su pozvali Čovića da krene zajedno sa njihovim timom i pokaže lokacije tih logora.

„Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju presudio je da je Armija RBiH imala samo jedan logor, i to onaj u Čelebićima“ rekao je za agenciju Patria predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković. Logor Čelebići osnovala je Armija RBiH i HVO, djelovao je nekoliko mjeseci tokom 1992. godine prije nego je zatvoren. Pod kontrolom Armije RBiH bilo je i nekoliko drugih mjesta gdje su zatvarani ratni zarobljenici, poput Sportske dvorane Musala u Konjicu, Silos u Tarčinu te nekoliko drugih lokacija u kojima je zatvarano po nekoliko zarobljenika, za šta se danas vode sudski procesi pred Sudom BiH.

„Tokom rata u BiH kroz logore je prošlo oko 200.000 logoraša. Kroz logore HVO prošlo je oko 42.000 zarobljenika, dok je većina ostalih zarobljenika bila u logorima Vojske RS. Tek mali procenat bio je zarobljen od strane Armije RBiH“, kaže Mešković. Kroz najveći logor pod kontrolom HVO-a Heliodrom prošlo je najmanje 15.000 ljudi, dok je kroz najveći logor pod kontrolom Vojske RS Trnopolje prošlo više od 23.000 zarobljenika.

Mešković ističe da se u presudi bivšem generalu Vojske RS Ratku Mladiću prvi put spominje pojam koncentracioni logor, dok se tako nešto ni u jednoj presudi ne vezuje za Armiju RBiH.

Savez logoraša u BiH objavio je mapu logora koji su djelovali na području Bosne i Hercegovine tokom rata od 1992. do 1995. godine.

KOMENTARI:
Loading...