Lideri koalicionih partnera u FBiH Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Fahrudin Radončić održat će danas sastanak s delegacijom Vlade FBiH koju predvodi premijer Fadil Novalić. Tema sastanka između ostalog bit će i zastoj u radu i imenovanje rukovodstva u određenim kompanijama.

Kako Klix.ba saznaje sastanak će se održati u zgradi Predsjedništva BiH u 15 sati a pored premijera ispred Vlade FBiH sastanku će prisustvovati Jelka Milićević, ministrica finansija, Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike i Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije.

Zbog političkih apetita koalicionih partnera jedno od najznačajnijih preduzeća u FBiH, Autoceste FBiH trenutno je bez upravljačke strukture, nakon što je 27. maja istekao mandat Nadzornom odboru te kompanije. Tako još uvijek nije razrješen vršilac dužnosti direktora Autocesta FBiH Jasmin Bučo.

Podsjećamo, Vlada FBiH u martu 2016. godine dala je saglasnost Nadzornom odboru za imenovanje Đenana Salčina za v. d. generalnog direktora JP Autoceste FBiH koji zbog neimenovanja novog sastava Nadzornog odbora još uvijek nije sjeo u direktorsku fotelju.

Tako je osim Buče mandat istekao i izvršnom direktoru za ekonomsko-finansijske poslove Ivici Ćuriću, izvršnom direktoru za projektovanje i građenje Marinu Jelčiću, izvršnom direktoru za upravljenje i održavanje Ademu Zolju i izvršnoj direktorici za opće, kadrovske i pravne poslove Adisi Hadžić.

Pored preduzeća Autoceste sporan je rad Agencije za bankarstvo FBiH, Agencije za nadzor osiguranja FBiH, Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i Instituta za medicinsko vještačenje.

S obzirom da brojni projekti zavise od rada spomenutih preduzeća koalicioni partneri pokušat će naći rješenje za blokadu, koju su neminovno uzrokovale političke ambicije stranaka na vlasti.

Ukoliko danas ne bude postignut konkretan dogovor za imenovanje čelnih ljudi prije svega u Autoceste FBiH, milioni KM predviđenih za investicije ostat će blokirani a najavljeni projekti nerealizovani.

Pretpostavlja se da će na sastanku biti zatražene i smjene određenih direktora agencija i preduzeća iz nadležnosti Vlade FBiH.

Trenutna situacija je dokaz da bez obzira koliko god imali dogovorenih projekata ili obezbijeđenog novca, kadrovska rješenja mogu biti prepreka njihovoj realizaciji. Tako današnji sastanal lidera vladajućih stranaka u FBiH sa čelnim ljudima Vlade FBiH može mnogo toga riješiti, ili i dalje produžiti agoniju.

KOMENTARI:
Loading...