22.5 C
Bosanska Krupa
Petak, 18 Juna, 2021

Šarović: Dodikova ideja graniči s ludošću i udara u same temelje RS

Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke, oštro je osudio prijedlog lidera SNSD-a Milorada Dodika da se kao dan eniteta Republika Srpska umjesto 9. januara ubuduće slavi 15. februar, datum koji je ujedno državni praznik i u Srbiji.

Dodikova izjava u kojoj podržava ideju da se Dan Republike Srpske, umjesto 9. januara slavi 15. februara, kada i Dan državnosti Srbije, vrlo je politički nepromišljena i opasna – izjavio je Mirko Šarović.

– Sama ideja da se Dan RS-a ne slavi 9. januara, kada je 1992. Republika Srpska zvanično nastala i proglašena Republikom srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, graniči se sa ludošću jer udara u same temelje Republike Srpske, koja je kao takva potvrđena i Dejtonskim mirovnim sporazumom- – kazao je Šarović, navodi se u saopćenju za javnost SDS-a.

On tvrdi da ova Dodikova izjava “direktno vodi ka brisanju historijskih činjenica iz duše naroda i negira tekovine Otadžbinskog rata koje su postale sastavni dio nacionalnih vrijednosti i tradicije”.

– Ovakvom izjavom Dodik je pokazao da mu nije istinski stalo do Republike Srpske i da ima neke skrivene namjere. Jedna od njih bi mogla biti ukidanje 9. januara kao praznika Republike Srpske, što odavno traže Dodikovi koalicioni partneri iz SDA. Očito je da Dodik ovakvim izjavama ispipava puls naroda i pokušava da nađe rješenje kako bi zadovoljio one koji insistiraju na ukidanju – naglasio je Šarović i dodao:

– Milorade, ne diraj u dan kad odajemo počast svim našim vojnicima poginulim da bi se Republika Srpska i 9. januar odbranili! – zaključio je Šarović.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci