Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović očekuje da će BiH u narednom periodu postati regionalni lider u proizvodnji i izvozu malina.

– Spoljnotrgovinski bilans u proizvodnji maline prešao je 50 miliona KM i mislim da će se vrlo brzo udvostručiti jer za to imamo jako povoljne uslove, rekao je Šarović u Doboju, nakon ceremonije otvaranja hladnjače firme Euro stil, koja posluje u okviru Hifa-oil grupacije.

Šarović je naveo da je riječ o važnoj investiciji za grad Doboj i čitavu regiju, koji će, zahvaljujući kapacitetu hladnjače od 2.000 tona skladištenog prostora, biti lider u proizvodnji i plasmana voća na domaće i inostrano tržište.

On je istakao da resorno ministarstvo podržava ove i slične aktivnosti, jer grad Doboj sa opštinom Tešanj i okolnim lokalnim zajednicama može biti motor razvoja BiH.

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović rekao je da će grad subvencionisati sa 10 odsto cijene po prodanom kilogramu proizvoda koje poljoprivrednici budu predavali u hladnjaču Euro stil.

Direktor preduzeća Euro stil Kemal Mujkanović rekao je da je hladnjača ima najsavremeniju opremu i da je po standardima ISOO I HASAP.

On je istakao da je hladnjača već počela sa radom, da je fokus na jagodičastom voću, te da će u skladu sa potrebama tržišta uvesti i druge kulture.

Mujkanović navodi da je cilj preduzeća da izvozi krajnje proizvode, a ne sirovine.

Koperanti su iz Republike Srspke i Federacije BiH, a kupci iz zemalja EU. Za potrebe hladnjače stalno je zaposleno oko 60 radnika.

Svečanosti su prisustvovali Aleksandar Popović iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske, premijer i resorni ministar Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević i Himzo Smajić, načelnik opštine Tešanj Suad Huskić i druge zvanice.

Nakon otvaranja hladnjače, Šarović će prisustvovati sastanku Organizacionog odbora 48. međunarodnog rukometnog TV turnira šampiona “Doboj 2016”, a prethodno je posjetio Administrativnu službu grada, javila je Srna.

KOMENTARI:
Loading...