U Sarajevu je danas prezentovan projekat izgradnje stambeno-poslovnog objekta Sarajevo Tower koji predstavlja zajedničku investiciju domaće i kuvajtske kompanije.Naime, riječ je o investiciji od 100 miliona konvertibilnih maraka koju će bosanskohercegovački ANS Drive podijeliti sa kuvajtskom kompanijom Smart Invest.

Zgrada će imati 26 spratova ili 30-ak etaža, a prema riječima izvršnog direktora Smart Investa Elvedina Mahmutovića riječ je o objektu koji će biti “pravi mali grad u gradu”.

“Svjedoci smo da se pojavljuje veliki broj investitora koji su zainteresovani za turizam i građevinarstvo, a ovaj projekat je nastavak tog trenda. Nije mala stvar da zemlja poput BiH privuče veliki interes za investicije”, rekao je Mahmutović.

Direktor kompanije ANS Drive Asmir Dževlan rekao je kako će izuzetno poznata lokacija u gradu nakon izgradnje Towera u potpunosti promijeniti izgled.

“Uz to, Sarajevo Tower će promijeniti i izgled naselja Pofalići, ali i cijelog grada. Rok za izgradnju je 24 mjeseca, cijene kvadrata stanova kretat će se od 1.850 konvertibilnih maraka, a prodaja će početi vrlo brzo”, rekao je Dževlan.

Sarajevo Tower, koji će biti smješten u blizini Hitne pomoći, imat će površinu od 76.000 kvadratnih metara, sa 334 stambene jedinice i fleksibilnim sistemom koji odobrava prepakiranje jedinica u zavisnosti od potreba tržišta. Zgrada će imati 507 parking mjesta, 7.223 kvadratna metra poslovnog prostora, a kvalitet materijala koji će se ugrađivati u objekat je, kako tvrde investitori, u skladu sa najstrožijim standardima iz oblasti građevinarstva.

Dušan Jovanović, glavni projektant Sarajevo Towera, naglasio je da će sami stambeni prostor u zgradi zauzimati oko 60.000 kvadratnih metara.

“Zgrada će imati dva prilaza za građane i jedan poseban cestovni pristup iz Kolodvorske ulice. Tri etaže će biti podzemne od kojih će dvije biti garaže, a jedna će sadržavati hipermarket. Prizemlje i dva sprata bit će poslovni, a ostali spratovi bit će stambeni“, rekao je Jovanović.

Zgrada će imati osam brzih liftova koji će se penjati i spuštati brzinom od 2,5 metara u sekundi te dva terenta lifta. Interesantna činjenica jeste da će na 25. i 26. spratu biti smješteni etažni stanovi sa vrtovima sa pogledom na grad.

Početak radova zakazan je za kraj aprila, a završetak se očekuje na proljeće 2017. godine.

KOMENTARI:
Loading...