Na današnji dan 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu došlo je do vatrenog okršaja između branitelja Sarajeva i Jugoslavenske narodne armije (JNA). U toj bici, koju je Tribunal u Hagu označio legitimnom vojnom operacijom, stradalo je sedam pripadnika Jugo vojske.

Iako srpska strana nastoji pokazati kako je u Dobrovoljačkoj ulici počinjen ratni zločin u kome je stradalo najmanje 40 vojnika, činjenice potvrđuju da je tog dana stradalo mnogo manje ljudi. Sam general Milutin Kukanjac, koji je bio u koloni JNA koja se izvlačila iz Sarajeva, tvrdio je da je stradalo samo šest ljudi.

General je nabrojao da su stradali: vojnik Zdravko Tomović iz Han Pijeska, pukovnici Miro Sokić, Budimir Radulović i Boško Mihajlović, potpukovnik Boško Jovanić i Nurmela Šuko, žena koja je bila civilno lice na službi u JNA.

Na mjesto stradanja cvijeće će danas položiti delegacije iz Republike Srpske. S druge strane pripadnici Udruženja “Zelene beretke” na drugom kraju ulice odat će počast stradalim braniteljima grada Sarajeva.

Organizatori su ispunili sve formalnopravne uslove za organiziranje današnjeg skupa, a iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo saopćeno je kako će poduzeti sve mjere i radnje u skladu sa zakonom da bi obilježavanje ovog događaja proteklo bez problema.

KOMENTARI:
Loading...