U većem dijelu Bosne jutros se saobraća otežano, po zasnježenom kolovozu. Posebno se skreće pažnja na dionice u višim planinskim predjelima, gdje ugaženog snijega na kolovozu ima od 2 do 5 cm. Zahvaljujući intervencijama putne operative, prohodnost većine puteva je dobra i za sada nema zabrana saobraćanja za neku od kategorija vozila.

Preko planinskih prevoja za teretna vozila s prikolicom i šlepere obavezna je upotreba lanaca. Dodatne poteškoće vozačima u zapadnoj i jugozapadnoj Bosni pričinjava jak vjetar, koji stvara snježna nanose. U Hercegovini se vozi po mokrom i mjestimično klizavom kolovozu. Skreće se pažnja i na učestale odrone kamenja na kolovoz.

Apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima i stanju na putevima. Posjedovanje zimske opreme je obavezno.

Do daljnjeg je, zbog aktiviranja klizišta, obustavljen saobraćaj na dionici magistralnog puta M-4 Simin Han-Kalesija (u Babajićima). U funkciji je obilaznica preko Dubrava.

Na graničnim prijelazima zadržavanja  su kratkotrajna.

RADOVI
MAGISTRALNI PUTEVI

M-4

Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.

Banja Luka-Čelinac, u mjestu Vrbanja, zbog izvođenja neophodnih radova, saobraća se naizmjenično-jednom trakom.

M-6

Ljubuški-Čapljina (na izlazu iz Ljubuškog) izvode se sanacioni radovi, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila (postavljeni semafori).

M-14

Bosanska Kostajnica-Bosanska Dubica (Vrioci), na snazi je obustava saobraćaja. Za vrijeme obustave saobraćaj se preusmjerava na privremenu obilaznicu u neposrednoj blizini.

M-16

Jajce Banja Luka (Lučina) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.

M-17

Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih kraćih obustava saobraćaja (do 15 minuta) radnim danima i subotom od 07.00 do 17.00 sati, a nedjeljom od 07.00 do 13.00 sati.

M-18

Tuzla-Bijeljina-u mjestu Požarnica (zbog klizišta) saobraća se usporeno-jednom trakom. U Seljublju je na snazi zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 tone.

Brod na Drini-Šćepan Polje-zabrana za teretna vozila iznad 12 tona.
REGIONALNI PUTEVI

R-360 Priboj-Teočak,  zbog sanacije klizišta obustavljen je saobraćaj. U funkciji su alternativni pravci.

R-403a Kamenica-Tržačka Raštela (u naselju Gata) zbog sanacije klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 30 tona (osim autobusa i cisterni za prevoz mlijeka).
KANTON SARAJEVO

Zbog izvođenja radova, usporeno se saobraća u ulici Bulevar Meše Selimovića, saopćeno je iz BIHAMK-a.

KOMENTARI:
Loading...