Salem Hatibović osuđen je na dvije godine zatvora zbog paljenja zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine u februaru 2014. godine, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH, javlja televizija N1.

Prema prvostepenoj presudi koja je danas izrečena, Hatibović je proglašen krivim zbog teškog krivičnog djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine.

Kako je optužnica navodila, Hatibović je 7. februara 2014, oko 16 sati, došao sa svojim vozilom pred zgradu Predsjedništva BiH, nakon čega je iz prtljažnika vozila izvadio i nasilnim demonstrantima podijelio flaše u kojima se nalazila zapaljiva tečnost tzv. molotovljeve koktele, uz pomoć kojih su demonstranti zapalili službena i policijska vozila Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, te iste flaše ubacivali u zgradu Predsjedništva BiH, radi izazivanja požara.

Zbog istog slučaja je osuđen i Hatibovićev saučesnik Nihad Trnka kojeg je Sud BiH osudio na godinu dana zatvora.

Hatibović je, kako se navodi u optužnici sa već pripremljenim zapaljivim sredstvima, izazvao požar na policijskoj kućici na zapadnoj strani zgrade Predsjedništva BiH, dok je optuženi Trnka prišao zgradi sa strane gdje se nalazi svečani ulaz u zgradu iz Ulice Maršala Tita, te razbio prozore na desnoj strani zgrade, gdje se nalazi Arhiv Bosne i Hercegovine.

KOMENTARI:
Loading...