Zbog činjenice da još ne kontrolišemo nebo iznad deset hiljada metara, ove godine umjesto u BiH, u Srbiju i Hrvatsku, odnosno njihove agencije za kontrolu vazdušne plovidbe, otići će 28,4 miliona KM.

Tako je odlučio Savjet ministara BiH, koji je na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta BiH donio Odluku o raspoređivanju prihoda ostvarenih po osnovu pružanja usluga u vazdušnoj plovidbi u 2016. godini.

Naime, ove godine BiH će, uključujući i troškove Eurokontrola po osnovu kontrole neba, potrošiti 74,9 miliona KM i toliko sredstava joj pripada po osnovu rutnih naknada, međutim od ovog iznosa u BiH će ostati 46,5, jer nebo kontrolišemo samo do 10.000 metara, a ostatak od 28,4 miliona KM biće proslijeđen Srbiji i Hrvatskoj.

“Agenciji za kontrolu vazdušnog saobraćaja Srbije i Crne Gore pripada 13,1 milion KM, a Hrvatskoj kontroli vazdušne plovidbe 15,2 miliona KM”, rekli su u Savjetu ministara BiH nakon sjednice na kojoj su donijeli odluku o raspoređivanju ovih sredstava.

Treba podsjetiti da je BiH do prije dvije godine, bez ikakvog razloga, stotine miliona KM gubila jer nije uspjela uspostaviti kontrolu nad svojim nebom, što joj je pošlo za rukom tek polovinom novembra 2014. godine, ali samo djelimično, jer je dozvolu za kontrolu vazdušnog saobraćaja dobila do deset hiljada metara.

Tom prilikom, vlasti u BiH obećale su da će za najdalje godinu dana Bosna i Hercegovina uspostaviti kontrolu nad svojim nebom i iznad deset hiljada metara, od čega nije bilo ništa, a kako stvari sada stoje, to možemo očekivati otprilike tek za tri godine. Do tada godišnje u Srbiju i Hrvatsku, umjesto u BiH, odlaziće oko 30 miliona KM.

“Taj rok koji je bio postavljen za uspostavljanje kontrole neba i iznad deset hiljada metara nije realan. Tek nedavno je završen konkurs za kontrolore, koji tek treba da krenu na obuku.

Ta obuka po pravilu traje između dvije i dvije i po godine, a tek nakon toga, odnosno nakon te obuke, može se govoriti o preuzimanju kompletne kontrole vazdušnog prostora Bosne i Hercegovine”, rekli su nam u Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH (BHANSA).

O kontroli neba iznad deset hiljada metara nedavno je govorio i Saša Dalipagić, zamjenik ministra prometa i komunikacija BiH, koji je rekao da za taj posao BiH nedostaju tehnička oprema, kadrovi, inženjeri i drugo tehničko osoblje. Inače, Bosna i Hercegovina proces preuzimanja kontrole nad svojim vazdušnim prostorom započela je još 2005. godine i tek nakon devet godina, i pod ogromnim pritiskom javnosti, uspjela je da taj projekat završi, ali samo djelimično, s obzirom na to da i danas novac koji pripada BiH odlazi u Srbiju i Hrvatsku.

KOMENTARI:
Loading...