Nikolai Platonovich Patrushev, jedan od najbližih saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina i sekretar Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije, nezvanično je novi ruski glavni strateg za Balkan.

Ovo bi trebalo da ukazuje na čvršći ruski pristup u regionu, piše američki “Politico”.

– Rusija sve više postaje “adhokratija”, gdje se pojedinci zadužuju za odgovornosti koje mogu ili ne moraju da odgovaraju njihovoj formalnoj nadležnosti – rekao je za „Politico“ Mark Galeotti, stručnjak za ruske sigurnosne službe i viši istraživač u Institutu za međunarodne odnose u Pragu.

Prema njegovim riječima, tokom prošle godine postalo jasno da je Patrushev dobio Balkan.

– To govori o tome koliko je Balkan važan ili koliko će biti važan. Patrushev je definitivno jedan od onih koji misle da se Rusija nalazi u egzistencijalnoj borbi za preživljavanje – smatra Galeotti.

Patrushev se pridružio KGB-u Sovjetskog Saveza 1974. godine i vjeruje se da je prvi put upoznao Putina, također bivšeg službenika obaveštajne službe, početkom devedesetih.

Poslije 10 godina provedenih na čelu FSB-a, sigurnosnoobaveštajne agencije nasljednice KGB-a, preselio se 2008. u ruski Savjet nacionalne bezbjednosti, utjecajno tijelo visokih zvaničnika koje je postavio Putin. To znači da je on od stalnih članova ovog državnog organa koji ima odlučujuću ulogu u donošenju važnih spoljnopolitičkih odluka.

Međutim, pošto je veći dio karijere proveo “u sjenci”, malo toga je javno poznato o učešću Patrusheva u spoljnoj politici. Poznato je da je bio jedan od članova male grupe savjetnika oko Putina koji su intenzivno bili uključeni u planiranje aneksije ukrajinskog regiona Krima 2014. godine.

Ruske sigurnosne službe sve više utječu na vanjsku politiku, kaže Andrey Kortunov, direktor Ruskog savjeta za međunarodne poslove, koji savjetuje Kremlj. Patrushev je javno tvrdio da Sjedinjene Države nastoje da razbiju rusku državu da bi “otvorile pristup bogatim resursima za koje misle da Rusija nepravedno kontrolira”.

On je također kritizirao ono što on smatra agresivnim ponašanjem NATO-a i tvrdio je da je vanjska politika Evropske unije diktirana iz Washingtona. Patrushevljev nezvanični novi položaj dolazi u vrijeme izuzetno loših odnosa Rusije i Zapada.

Rusija je naročito ljuta zbog pristupanja Crne Gore u NATO. Crna Gora je prethodno optužila ruske obavještajne službe za pokušaj državnog udara u zemlji prošle godine, tvrdeći da je cilj Rusije da zaustavi crnogorsko pristupanje Alijansi. Nakon navoda o učešću Rusije u skrivenom državnom udaru, Patrushev je požurio u Srbiju da se upozna sa najvišim zvaničnicima vlade i sigurnosti. Zvaničnici u Moskvi su insistirali da nema ničeg neobičnog u vezi sa putovanjem, ali je Patrushevljeva uloga od tada porasla.

Prošlog mjeseca Patrushev se sreo sa srpskim ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem tokom posjete Moskvi na razgovorima na različite teme – od organiziranog kriminala do interneta. Nakon toga su ruski i srpski sRuskaavjeti za nacionalnu bezbjednost potpisali memorandum o saradnji. Patrushev nema poznatih profesionalnih veza sa Balkanom, ali je imenovao Leonida Reshetnikova, kontroverznog balkanskog eksperta i bivšeg obavještajnog službenika za člana Savjeta za nacionalnu bezbjednost. Prošlog oktobra, uoči pokušaja državnog udara u Crnoj Gori, Reshetnikov je rekao da je “vrijeme (za Rusiju) da se vrati na Balkan”.

Rastući profil Patrusheva na Balkanu poklopio se i sa drugim ruskim aktivnostima u regionu. Povjerljivi dokumenti koji su procurili ove godine pokazuju da su ruski špijuni i diplomate umiješani u skoro dekadu duge napore da rašire propagandu i izazovu neslaganja u Makedoniji. U dokumentima piše da je Rusija “koristeći se metodima takozvane meke moći kao strategije na Balkanu” pokušala da ostvari cilj – da izoluje Makedoniju od “utjecaja Zapada”.

Rusija bi mogla da preduzme “veoma ozbiljne” mjere kao odgovor na eventualno dalje širenje NATO-a na Balkanskom poluostrvu, kaže Jelena Guskova, profesorica na Institutu za slavistiku u Moskvi.

– Sudeći po dešavanjima u Crnoj Gori, može se preduzeti puno različitih koraka – rekla je ona, misleći na odluku Kremlja o smanjivanju ekonomskih veza i savjete ruskih vlasti turistima da ne posjećuju Crnu Goru.

Patrushev je ranije ove godine upozorio da NATO također pokušava da ubijedi BiH, kao i Makedoniju da se pridruži njihovom sigurnosnom bloku. Prema njegovim riječima, Rusija će vjerovatno usredsrediti svoje napore na izgradnju postojećih saveza na Balkanu. Sudeći prema ranije objavljenim informacijama, koje je potvrdio i zvaničnik američkog State Departmenta Hoyt Yee, Rusija je već ranije posredstvom vladajuće strukture u Republici Srpskoj opstruisala euroatlantski put BiH, a taj bi se proces imenovanjem Patrusheva mogao i intenzivirati.

KOMENTARI:
Loading...