Većina smrtonosnih bolesti koje su pogađale milione djece uglavnom su izliječene i nestale su zahvaljujući vakcinama.

Međutim, u zemljama u kojima su se dogodili ratovi, poput Bosne i Hercegovine, u periodu 1992-1995, sistem zdravstvene zaštite je pogođen i osnovna vakcinacija djeci se ne daje.

Piše ovo BBC koji upozorava na epidemiju ospica koja vlada u našoj zemlji – situacija je najgora u cijeloj Evropi. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi da BiH spada u najveća žarišta ove epidemije i nalazi se odmah iza Kirgistana.

U prošloj godini i u prvih pet mjeseci ove godine u našoj zemlji je registrovano 5.340 slučajeva ospica, bolesti od koje godišnje umire 100 hiljada ljudi.
Kako ova priča ‘remeti planove’ WHO-a da se ospice potpuno iskorijene do kraja ove godine, iz organizacije su pozvali vlasti da hitno uspostave kontrolu.

BBC objašnjava da su epidemije ospica i rubeola nasljeđe ratne prošlosti, i navodi se kako svi oni koji nisu vakcinisani, bez obzira što su već odrasli, hitno trebaju primiti vakcine.

Problem se širi i Evropom, u zemljama u kojima žive naše izbjeglice, danas omladina koja u ratu nije primila neophodnu imunizaciju. Nedavno su slučajevi ospica u Njemačkoj povezani sa bh. građanima.

KOMENTARI:
Loading...