Na današnjem sastanku u Vladi FBiH borci koji svoja prava žele ostvariti kroz Rezoluciju zatražit će da se sankcionišu ministar unutrašnjih poslova SBK i policajci koji su palicima krenuli na borce, kao i to da se ministru unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona sugeriše da ne procesuira borce sa Šićke petlje.

Minsitar za boračka pitanja u Vladi Federacije BiH Salko Bukvarević sa svojim saradnicima za danas je zakazao nastavak pregovora s predstavnicima boraca na tragu posljednjeg sastanka održanog 31.maja ove godine. U međuvremenu, prošla su dva i po mjeseca, u kojem je vlast u dobroj mjeri uspjela podijeliti i polarizovati predstavnike boraca koji svoja prava žele riješiti kroz boračku Rezoluciju, dok je istovremeno s takozvanim temeljnim boračkim udruženjima vlast u vrlo dobrim odnosima i favorizuje ih, daje im na značaju i pokriva se istim.

I pored izgubljenog vremena Rezolucija se ipak u svojoj izvornoj formi i suštini uspjela očuvati, došla je na par koraka od dolaska na klupe zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Podijeljeni obespravljeni borci s jedne strane su cijeli proces namjeravali dovesti u Parlament institucionalnim djelovanjem, dok je jedna grupa išla s radikalnim potezima blokadama saobraćajnica i graničnih prelaza. Nedugo nakon tih protesta održanih 1.avgusta na scenu je izašla činjenica da su neki od boraca pokazali ambicije u političkom djelovanju, čak su i na listama političkih stranaka za lokalne izbore u oktobru.

Nasuprot tome, policija je u Travniku primjenila silu prema borcima koji su izašli na cestu, a ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona najavio je mogućnost podizanja prijava protiv boraca koji su blokirali Šićku petlju na izlazu iz Tuzle. Simptomatično je da se recimo u kantonu Zapadno-hercegovačkom gdje su granične prelaze istog dana blokirali nekadašnji pripadnici HVO-a policija nije odlučila za nasilje i represiju, niti tamošnji ministar unutrašnjih poslova najavljuje mogućnost podnošenja prijava.

Na današnjem sastanku u Vladi FBiH borci koji svoja prava žele ostvariti kroz Rezoluciju zatražit će da se sankcionišu ministar unutrašnjih poslova SBK i policajci koji su palicima krenuli na borce, kao i to da se ministru unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona sugeriše da ne procesuira borce sa Šićke petlje. Ako se treba utvrđivati odgovornost za događaje od 1.avgusta onda se mora krenuti od Paramenta FBiH i sastanka održanog tog dana s predsjedavajućim Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Tu su i pitanja i odgovori zbog čega su ljudi poslani na ceste i granice i izloženi policijskoj represiji.

Zastupnički dom Parlamenta FBiH evidentno je da pokušava odugovlačiti izjašnjavanje o boračkoj Rezoluciji makar dok se završe lokalni izbori. S druge strane obespravljeni borci traže što hitnije vanredno zasjedanje, pozivajući se na obećanja iz Parlamenta da će sjednica biti zakazana i sazvana po okončanju godišnjih odmora.

KOMENTARI:
Loading...