Baščaršijska džamija odnosno džamija Havadže Duraka, koja od 16. stoljeća krasi staro jezgro Sarajeva, u još ljepšem izdanju ponovno će dočekati vjernike, javlja Anadolu Agency (AA).

Restauracija na ovoj ljepotici iz 1528. godine počela je 2017., a zbog trenutne situacije s pandemijom koronavirusa koja je zahvatila cijeli svijet, otkazan je program svečanog otvorenja.

Protokol o restauraciji džamije koja je više puta obnavljana, a veća obnova je ona iz 1866/1867. godine, u aprilu 2017. potpisali su predstavnici Generalne direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH.

U skladu s potpisanim protokolima između ove dvije institucije, završene su restauracije Isa-begovog hamama u Sarajevu, Derviš-hanumine medrese u Gradišci, Šarene džamije u Travniku i Baščaršijske džamije u Sarajevu. U toku su radovi na Berham-begovoj džamiji u Tuzli i Gazi Ferhad-begova džamija u Tešnju.

Pored toga, završena je i rekonstrukcija Aladža džamije u Foči i vakufskog objekta Divanhane u Kiseljaku. Redovi su u toku na Sinan-begovoj džamiji u Čajniču, Arnaudija džamija u Banjaluci, vakufsko-administrativnog centra u Fojnici te Kizlar-aginoj džamiji u Mrkonjić Gradu.

Direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske Burhan Ersoy kazao je kako nastavljaju s predanim radom na očuvanju zajedničkog kulturnog nasljeđa u Bosni i Hercegovini, te jačanju bratskih odnosa.

”Do sada smo u okviru prijateljskih i dobronamjernih odnosa koji postoje između naših dviju zemalja i institucija završili restauraciju pet kulturno-historijskih spomenika iz osmanskog perioda. Završili smo i rekonstrukciju, odnosno ponovo izgradili dva objekta koja su bila u potpunosti uništenja. Nastavljamo s radom na šest objekata“, rekao je Ersoy.

Osvrnuo se i na Baščaršijsku džamiju ukazujući na činjenicu da je ona jedna od najvažnijih kulturnih spomenika na Baščaršiji, jednom od simbola Sarajeva.

Dodao je kako je završena rekonstrukcija ove džamije i da je ona spremna u novom ruhu dočekati vjernike.

”Da nije bilo pandemije COVID-19, koja je zahvatila cijeli svijet, protekle odabrane noći Lejletu-l-miradž, uz učenje hatme, trebali smo svečano otvoriti džamiju. Iako zbog trenutnih uslova nismo organizirali takav program, raduje nas što je džamija otvorena za molitve“, rekao je Ersoy.

Dodao je kako su u toku i drugi projekti koji će učvrstiti odnose dviju zemalja.

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH Senaid Zajimović podsjetio je kako su prije nekoliko godina potpisali protokol o restauraciji Baščaršijske džamije u Sarajevu te da je cilj protokola bila resturacija kompletne džamije koja podrazumijeva i kompletnu unutrašnjost s oslikavanjem i vanjsko uređenje, što je i urađeno.

“Ovo je jedan u nizu projekata koji radimo zajedno sa Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske širom BiH. Na ovaj način mi smo restaurirali i uradili kompletnu restauraciju jednog od veoma važnih nacionalnih spomenika koji potiče iz perioda Osmanlija“, rekao je Zajimović.

Podsjetio je kako su u prethodnom periodu urađeni istraživački radovi, potom oslikavanje džamije i kompletno vanjsko uređenje koje je obuhvatilo i sanaciju potoka koji prolazi pored džamije, sanaciju munare, zidova džamije, haremskog zida, sofe kao i otvaranje još jedne kapije koja je postojala za ulaz u harem džamije.

”Restauracijom zajedničkim snagama doprinosimo očuvanju nacionalnih spomenika koji imaju veliku važnost ne samo za Bošnjake već i cijelu BiH. Ovaj spomenik je izraz kulture, identiteta i prepoznatljivosti Sarajeva po ovoj džamiji”, rekao je Zajimović.

Komentari: