11.5 C
Bosanska Krupa
Utorak, 2 Marta, 2021

Respiratore konačno verifikovali, a sudski proces će pokazati kako su nabavljeni

Verifikacioni laboratorij Verlab iz Sarajeva izvršio je verifikaciju većine od 100 respiratora ACM812 A, koje je Federalna uprava Civilne zaštite (FUCZ) nabavila u aprilu prošle godine po cijeni od 10,5 miliona KM.

S obzirom na to da su se pojavile informacije da je verifikacija potvrdila navodno informacije da su respiratori namijenjeni za korištenje u jedinicima intenzivne njege, odnosno za liječenje najtežih pacijenata oboljelih od Covid 19, dileme je razriješilo saopćenje za javnost Laboratorije „Verlab“.

U tom saoppćenju su pojasnili da ih je FUCZ ugovorom obavezao „na šutnju“ u vezi sa statusom respiratora. No, „Verlab“ je jasno rekao da njihova verifikacija ne podrazumijeva ocjenu i procjenu na kojem odjelu i za koje pacijente se respiratori mogu koristiti, nego samo da li su ispravni za korištenje.

– Ugovorom o zakonskoj verifikaciji respiratora potpisanim između FUCZ i „Verlaba“ je definisano da informacije o statusu verifikovanih uređaja prema trećim licima smije da daje samo vlasnik mjerila (u ovom slučaju FUCZ), za vrijeme trajanja ugovora (6 mjeseci).

Kao što je navedeno u tački 1., trajanje ugovora je 6 mjeseci. Kompletan postupak zakonske verifikacije još uvijek nije završen. Kao i do sada, Verlab stoji iza svih svojih rezultata i izvještaja. Uređaji čiji izlazni parametri prilikom procesa zakonske verifikacije (ispitivanja) zadovoljavaju zakonski dozvoljene granice će biti označeni kao sigurni za korištenje, a oni koji ne zadovolje, neće.

Postupak zakonske verifikacije, neovisno od konačnog rezultata, NEMA nikakve veze sa dizajnom, funkcijom i modovima rada (gdje se uređaj i za šta koristi). To propisuje proizvođač i to je jasno navedeno u uputstvima za upotrebu, koji su javno dostupni. Za kraj. Nakon što uređaj prođe verifikaciju, dalje postupanje i korištenje istog je na ljekarima, koji će na osnovu uputstva proizvođača i obuke koji su prošli koristiti uređaje u situacijama za koje su isti prikladni – navodi se u saopćenju Laboratorije „Verlab“.

Iako su mediji prenijeli izjavu v.d. direktora FUCZ-a Enesa Memića, da su „respiratori sada u upotrebi zdravstvenim ustanovama za koje su i nabavljeni“, Fokus je pozvao nekoliko bolnica da provjerimo na kojim su odjelima respiratori ACM81 A u upotrebi.

Nermina Kamenica, direktorica bolnice u Goraždu za Fokus je kazala da ti respiratori nisu u upotrebi i da u toj bolnici nemaju pacijente koji zahtijevaju korištenje respiratora. Gdje će se koristiti, kazala je zavisi od ocjene njihovih stručnjaka, prije svega anesteziologa.

I u bolnici u Zenici respiratori ACM812 A, još se ne koriste, kazao je za Fokus Rasim Skomorac, direktor bolnice u Zenici.

On je u razgovoru za naš portal dao nekoliko kontadiktornih izjava. Prvo je kazao da će se koristiti i u jedinicima intenzivne njege, a kada smo mu kazali da u uputstvu proizvođača ovih respiratora u koje je Fokus imao uvid, nigdje ne stoji da se mogu koristiti u intenzivnoj njezi, kazao je da će se pridržavati uputstva proizvođača i da će postupiti onako kako im je kazala firma instalater i laboratorija „Verlab“. No, vidjeli smo da „Verlab“ navodi da će o tome gdje će se respiratori koristiti odlučiti ljekari.

Inače, Skomorac je kazao da je u žurbi „da ima i drugih obaveza“ i umjesto da odgovori na dodatna pitanja naše novinarke, bez pozdrava je prekinuo telefonsku vezu.

Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla, na pitanje da li će se respiratori koristiti samo u Odjelu intenzivne njege, za Federalnu televiziju rekao je sljedeće:

– Ne. Mi ako dođemo u situaciju da stavljamo u funkciju respirator po respirator, to nisu samo respiratori koji se koriste samo za liječenje covid pozitivnih pacijenata. Imamo potrebe u intenzivnim njegama interne klinike, na neurologiji, na infektivnoj klinici, na klinici za plućne bolesti. Respiratori imaju širok dijapazon svog djelovanja, od kiseoničke potpore, terapije, do neinvazivne oksigene terapije do invazivne mehaničke. Nije to samo za respiracijski centar. Mi sada imamo dovoljno respiratora u respiracijskom centru, pogotovo što pandemija nije tako raširena kao prije dva, tri mjeseca. Sigurno da ti aparati imaju vrijednosti i da ćemo načina da ih pravilno upotrijebimo i da budu od koristi, rekao je Jusufović za FTV.

Vidljivo je da je za sada nejasno jesu li respiratori plaćeni 10,5 miliona maraka upotrebljivi za najteže pacijente oboljele od Covid 19, a zašto su i nabavljeni.

Podsjećamo, kada je Fahrudin Solak, sad suspendirani direktor FUCZ-a slao Agenciji za lijekove i medicinska sredstva zahtjev za hitan uvoz respiratora, tada je naveo da se oni uvoze za potrebe kliničkih centara u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, te Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci