18.4 C
Bosanska Krupa
Petak, 26 Februara, 2021

Republika Srpska mijenja zakon za nove ruske investicije u gasu

Republika Srpska (RS) omogućiće distributerima prirodnog gasa da godinu dana rade bez dozvole i da pet godina mogu vršiti distribuciju gasa u ovom bosanskohercegovačkom entitetu, piše Radio Slobodna Evropa.

To je navedeno u najnovijim izmjenama Zakona o gasu, koji je 10. februara usvojen u Skupštini RS-a.

Ministar energetike i rudarstva u Vladi RS-a Petar Đokić, obrazlažući razloge donošenja Izmjena zakona, navodi da su one učinjene zbog primjedbi aktuelnih gasnih preduzeća u RS-u, te kako bi privukli nove investitore u ovaj energetski sektor.

“Sve to smo uradili sa ciljem da ovu oblast unaprijedimo i poboljšamo stanje u njoj, jer se u posljednje vrijeme pojavljuje sve više zainteresovanih investitora koji bi htjeli da budu gasni subjekti u Republici Srpskoj”, rekao je Đokić.

Izmjenama Zakona o gasu RS-a prvi put se uvodi pojam “komprimovani gas” i “operater postrojenja za komprimovanje prirodnog gasa”.

Komprimovanje gasa je proces kojim se prirodni gas izlaže pritisku od 250 bara gdje se smanjuje njegova zapremina u prostoru, pri čemu se omogućava lakši transport i skladištenje. Postrojenje za komprimovanje gasa već postoji u Zvorniku u okviru preduzeća za gasne projekte iz RS-a GAS RES.

Ovakvim izmjenama, kako tvrdi ekspert iz oblasti energetike Almir Bečarević, pogoduje se ruskom investitoru Gasprom (Gazprom), koji zajedno sa javnim preduzećem GAS RES planira izgradnju postrojenja za ukapljavanje prirodnog gasa u Zvorniku, na istoku BiH.

Prema njegovom mišljenju namjera entitetskih vlasti je da rade na omogućavanju ulaska kapitala ruskog Gasproma i stvaranje njihovog monopola na tržištu gasa u Bosni i Hercegovini (BiH).

“Taj zakon je predvidio biranje određenih pojmova i određenih rokova, ali sve između redova izgleda tako da se pruža pogodnost investitorima iz Ruske Federacije kako bi ušli na gasno tržište Republike Srpske i time, vrlo vjerovatno, uradili ono što je urađeno i u Srbiji, a to je potpuna privatizacija i potpuni monopol na samo ruski gas”, smatra Bečarević.

Iz Regulatorne komisije za energetiku RS-a nisu odgovorili na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) da li su imali primjedbe na pomenute izmjene Zakona o gasu.

Direktor preduzeća GAS RES Ljubo Glamočić kaže da je ovaj zakon posljedica određenih iskustava u primjeni Zakona o gasu koji je donesen 2018. godine i usklađen sa Trećim energetskim paketom.

“U prethodnim zakonima nije tretiran ovaj pojam komprimovani gas i nisu bile definisane određene nadležnosti u smislu regulatorne nadležnosti Regulatorne komisije RS-a. Uvođenjem ovog pojma u Zakon o gasu stvorene su pretpostavke da ta postrojenja budu pod nadležnosti Regulatorne komisije”, ističe Glamočić.

Istovremeno, ekonomista Zoran Pavlović smatra da je ovaj zakon uveo novi energent – komprimovani gas – u zakonsku sferu.

“To sve može izgledati kao monopolska pozicija nekog investitora, ali u ovom slučaju se radi o jednom potpuno novom energentu za koji ne postoji postojeća oprema koja bi se ugrađivala u automobile, kamione, autobuse. Ona se mora nabavljati od drugih proizvođača. Za ovaj energent nema nikakvih iskustava i poznavanja”, ističe Pavlović.

Na nepostojanje zakona o gasu na državnom nivou i nepostojanje državnog regulatora gasnog sektora upozorili su iz Energetske zajednice, koja je u januaru 2021. uvela sankcije za BiH zbog nepoštivanja Drugog energetskog paketa u sektoru gasa, Direktive o sumporu i gorivima, kao i Trećeg energetskog paketa za električnu energiju i gas.

“Bosna i Hercegovina nema zakon o gasu, niti ima državnog regulatora koji bi mogao da kontroliše, između ostalog, i pitanje monopola”, upozorila je Energetska zajednica.

I dok država nema zakona o gasu, entitet RS je zakon usvojio 2018. godine. Sa druge strane, u drugom bosanskohercegovačkom entitetu Federaciji BiH, ne postoji zakon o gasu, već se ovo pitanje reguliše uredbom Federalne vlade.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci