Svečani bajramski prijem čiji je domaćin bio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, održan je u haremu Careve džamije u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Prijemu su prisustvovali predstavnici nekoliko nivoa vlasti, međunarodnih organizacija i diplomatskog kora, ali i brojni predstavnici javnog i kulturnog života Bosne i Hercegovine.

Prijem je organiziran povodom Kurban-bajrama, koji traje četiri dana, a danas je prvi dan.

U svojstvu domaćina se uz riječi dobrodošlice brojnim zvanicama iz vjerskog, diplomatskog, političkog i javnog života obratio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović koji je tom prilikom podsjetio da je u bajramskoj poruci govorio kako je u simboličkom, obrednom i duhovnom smislu Kurban-bajram kod muslimana određen likom i djelom Božijeg poslanika Ibrahima, a.s.

“I, doista, većina hadžskih obreda koje ovih dana obavljaju milioni muslimana iz čitavog svijeta nadahnuti su Ibrahimovim životom, kao i sam obred prinošenja žrtve po kojem mi ovaj Bajram i dobio je ime”, smatra Kavazović.

Podsjetio je kako svakog bajramskog prijema ponavljaju kako je značajna naša ibrahimovska tradicija, zajednički korijeni i zajedništvo u danima Bajrama.

“Duboko sam uvjeren da su naša praznična okupljanja, jevreja, kršćana i muslimana daleko više od protokolarne učtivosti. Svjedoci smo koliko je malo potrebno kako bi se narušili odnosi u domovini i svijetu. Vidimo kako su neki spremni ići daleko u iznošenju neistina kako bi narušili donose među ljudima”, rekao je Kavazović.

Vjeruje kako ćemo svi pokazati dovoljno odgovornosti i kako na te objede nećemo nasjedati, iako priznaje i sam da je to jako teško.

“To ne znači da se na zlo treba ćutati. Upravo na našu pasivnost zlo računa. Zlim ljudima je dovoljno i to da ih dobri ljudi puste i da im ne stanu na put sijanja smutnje. Na nama je da njihove spletke prozremo i da im jasno damo do znanja da razumijemo njihove namjere”, rekao je Kavazović.

Podsjetio je kako smo između dva Bajrama bili svjedoci većem broju napada na povratnike, imame i imovinu Islamske zajednice.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...