Da je Dodikov predizborni referendum u potpunosti uspio pokazuje i Saopštenje Vlade Republike Srpske i Ministarstva uprave i lokalne samouprave od 26. decembra 2016. o neradnim danima i praznicima u januaru, objavljeno na Sajtu Vlade Republike Srpske.

U njemu se navodi da je republički praznik Nova godina, i neradni su dani nedelja i ponedeljak, 1. i 2. januar, a vjerski praznik je pravoslavni Božić koji se praznuje na Badnji dan i dan Božića pa vjernici imaju pravo na plaćeni izostanak sa radnog mjesta u petak i subotu 6. i 7. januara.

Deveti januar – Dan Republike Srpske i Sveti Stefan je radni dan i prema obavještenju Vlade Republike Srpske zaposleni su obavezni da idu na posao i rade kao i bilo koji drugi dan u godini.

Ovo obavještenje potvrđuje da je referendum bio samo neobavezna anketa, kako je to u više navrata i izjavio Milorad Dodik pravdajući se međunarodnoj zajednici, da je Republika Srpska sprovela Odluku Ustavnog suda BiH o 9. januaru i potpunosti prihvatila apelaciju Bakira Izetbegovića.

Vlada Republike Srpske i Milorad Dodik planiraju organizovati više masovnih predstava za javnost 9. januara kako bi se prikrila njihova kapitulacija pred Bakirom Izetbegovićem i Ustavnim sudom BiH.

Saopštenje Vlade Republike Srpske u kome se vidi da je 9. januar – Dan Republike Srpske običan radni dan, i da nije republički i vjerski praznik, pokazuje da je Dodik još jednom grubo ponizio i prevario soptveni narod, i da je referendum organizovan zbog sitnih političkih interesa i kako bi se građani doveli još jednom prevarili i doveli u zabludu pred lokalne izbore.

Uprkos kapitulaciji i poništavanju volje građana Republike Srpske, jer Narodna skupština Republike Srpske nikada nije objavila rezultate referenduma u Službenom glasniku RS, režim preko svojih dvorskih medija pokušava da prikrije od javnosti izdaju nacionalnih interesa i poništavanje volje građana, pa je cijela Republika Srpska oblijepljena bilbordima „Pravo na slavlje”, a 9. janura planira se organizovanje velikog broja manifestacija i specijalni program RTRS-a.

Pogledajte koji su praznici Vlade Republike Srpske

NERADNI DANI POVODOM NOVOGODIŠNjIH I BOŽIĆNIH PRAZNIKA
Objavljeno: 26.12.2016.

U skladu sa članom 2. i 3. Zakona o praznicima Republike Srpske („Sl.Glasnik RS” br. 43/07) republički praznik je Nova godina, koja se praznuje u nedjelju (01.01.2017.godine) i ponedjeljak (02.01.2017.godine) te su to neradni dani.

U dane praznika Republike ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

Istoimenim Zakonom je propisano da će načelnik opštine, odnosno gradonačelnik odrediti koja su preduzeća, ustanove i druge organizacije sa područja jedinice lokalne samouprave, radi zadovoljenja neophodnih potreba građana, dužni da rade u dane praznika Republike i u kom obimu.

U skladu sa članom 7. Zakona o praznicima Republike Srpske( „Sl. Glasnik RS” br.43/07), vjerski praznik je pravoslavni Božić, koji se praznuje na Badnji dan i dan Božića, tako da vjernici pravoslavne vjeroispovijesti imaju pravo na plaćeni izostanak sa radnog mjesta 06.01.2017.godine (petak) i 07.01.2016.godine (subota).

Nakon ovog teksta na BN TV, Vlada je reagovala, te je saopšteno da se uskoro očekuje proglašenje 9. januara neradnim danom.

Naveli su da je rano da u okviru božićnih praznika 9. januar, Dan Republike Srpske i Sveti Stefan označe kao praznik, te da se ta informacija tek očekuje.

Komentari: