Redžo Seferović, član A-SDA i pripadnik romske nacionalne manjine, izabran je za predsjedavajućeg Općinskog vijeća u Zavidovićima.

Seferović je inače i prvi Rom koji je od 1911. godine, kad je osnovana općina, izabran u vijeće. Općina Zavidovići je istovremeno postala, koliko je poznato, prva lokalna zajednica u BiH koja je na čelo svog vijeća imenovala Roma.

Međutim, prema njegovim riječima, sam izbor nije prošao bez problema. Kako je saopćio, neko mu je hakirao profil na Facebooku i onda se preko njegovog Facebooka rušio ugled.

“Taj ko je hakovao profil, isto to može uraditi i vama. To što je urađeno je kriminal, hakovali su 5. 11. i od tada kreću zavrzlame, kampanja protiv mene. Sve je to jako dobro izrežirano. Jednostavno, smetam im, jer znaju da me ne mogu kupiti. Po gradu se govori šta ću im ja, šta će Cigan, on će nas unazaditi, svakakve se gluposti govore”, rekao je Seferović za Radio Kameleon.

Prema njegovim riječima, bolesnike koji su mu ukrali Facebook profil prijavio je nadležnim službama i oni će za sve odgovarati.

Najveću pažnju javnosti u BiH svakako da je privukao video sa konstituirajuće sjednica Općinskog vijeća Zavidovići koja je postala hit na internetu. U njoj je oslikan sav jad i čemer u kojem se nalazi bh. društvo, ali i politika koja njime upravlja.

“Ako ste pratili sjednicu, ja sam molio sve prisutne da me shvate, da me razume, da sam prvi put u ovim vodama, prvi put kao Rom. Vidno sam bio izrevoltiran pojedinim političkim strankama i subjektima”, istakao je Seferović i dodao da se nije bojao ni 92. godine, a kamoli da se boji 2016. godine, te da ima izuzetno dobar odnos sa načelnikom Zavidovića i da zajedničkim snagama želi da dignu grad, da dokažu da u Zavidoviće mogu dovesti privrednike, otvoriti poslovni inkubator gdje će doći strani investitori.

Na izboru za predsjedavajućeg Općinskim vijećem čestitao i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Komentari: