Povodom informacija da će se 1. septembra, putem Sarajevske berze i to na vanrednoj aukciji prodavati 39,9 posto državnog paketa dionica za 42,7 miliona KM, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić pozvao je premijera Fadila Novalića i Vladu FBiH da do daljnjeg odlože ovu prodaju.

Naime, prema zvaničnim podacima koje su objavili pojedini mediji, ukupni kapital FDS iznosi 220 miliona KM, a državni dio 85,8 miliona KM. To je dvostruko više od iznosa koji traži Vlada FBIH, a posebna je stavka neraspoređene dobiti FDS-a, koja do početka ove godine iznosi čak 46,6 miliona KM.

Dodatno, Fabrika Duhana Sarajevo je osim osnovne proizvodnje i značajnog tržišnog udjela, vrlo veliki suvlasnik u “Vakufskoj banci” i “BOR banci” koje su se nedavno ujedinile. Uz to, FDS je suvlasnik i u brojnim kompanijama, samostalno vlasnički posjeduje hotele na Vlašiću i u Srebrenici, ima svoje udjele u Društvu za upravljanje fondovima i u njenom su vlasništvu brojene nekretnine u susjednim državama čija ukupna vrijednost iznosi i do 10 miliona KM.

SBB smatra da su Bosni i Hercegovini u poslijeratnoj privatizaciji načinjene nenadoknadive finansijske štete i stoga, kao koalicioni partner, poziva i rukovodstvo SDA, da se ova namjeravana brzopotezna i jeftina prodaja državnog kapitala odmah zaustavi, ozbiljno preispita i tek nakon toga donese najbolja ekonomska odluka po građane BiH, navodi se u saopćenju SBB-a.

KOMENTARI:
Loading...