Radnički bunt u Tuzlanskom kantonu ponovo se budi. Protestom i blokadom saobraćajnica obespravljeni radnici pokušavaju natjerati vlast da radi svoj posao, sačuvati fabrike od stečaja i likvidacije, te spriječiti gašenje nekoliko hiljada radnih mjesta. Koksara, TTU i Konjuh samo su neke od firmi koje bi definitivno mogle nestati u stečaju, dok vlast o tome šuti, objavila je FTV.

Vlast je uništila lukavačku Koksaru, državni kapital u njoj poklonila je Mittalu, a radnike ostavila na cjedilu da svojim tijelima spašavaju ovu državnu kompaniju. “Niko neće da nam pomogne. Ovo je dogovor Vlade i Mittala da tiho ugase fabriku do augusta. Pravosuđe odgađa treću rasparavu. Ne odgađa to pravosuđe već politika, i to zbog kriminala koji u GIKIL-u traje 12 godina”, tvrdi potpredsjednik Sindikata GIKIL-a Zijad Kasumović.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić optužuje pravosuđe da je zaustavilo Vladin proces konačnog preuzimanja državnog kapitala u GIKIL-u. “Očekujemo da sud donese rješenje, odluku po našoj žalbi. Ukoliko odluka bude pozitivna za Vladu TK-a, u skladu s tom odlukom preuzet ćemo upravljačka prava i nastaviti voditi kompaniju GIKIL”, kazao je Gutić za FTV.

Izet Džulić je 2006. godine prvi ukazao na kriminal u GIKIL-u. Iz protesta protiv kriminalizirane uprave GIKIL-a spavao je na dimnjaku. Deset godina poslije ponovo je morao na ulicu. Tri dana prije boračkih protesta federalni premijer Fadil Novalić u TTU je poslao svog savjetnika Suvada Osmanagića da pokuša utišati radnički bunt. Ovaj put nije došao u ulozi predsjednika federalnog Antikorupcionog tima koji bi mogao istraživati višegodišnji kriminal u ovoj fabrici koji se događao i kada je predsjednik Nadzornog odbora TTU bio Osmanagićev šef, premijer Novalić.

“Ovo presporo ide. Nama je obećano da će u januaru biti vraćeno 150 radnika”, ističe predsjednik Sindikata TTU Tuzla Mehmed Terzić. Sudbinu TTU-a doživio je i Konjuh, više od 300 radnika će na biro, a firma pod stečaj. Fabriku su radnici sačuvali u ratu, a izgubili u miru. Borba radnika ovih preduzeća ne prestaje. U ponedjeljak će ponovo na ulicu i tako sve do novih obećanja vlasti, koja je do sada samo produžavala radničku agoniju, piše Federalna.ba.

KOMENTARI:
Loading...