Nešto više od stotinu radnika iz četiri propale tvornice s područja Tuzle koji su u srijedu u znak protesta zbog teškog socijalnog stanja u kojem se nalaze krenuli pješice ka granici s Hrvatskom u subotu su zatražili da se u Orašju sastanku s dužnosnicima nedavno konstituirane Skupštine Tuzlanskog kantona, javljaju hrvatski mediji koji pomno prate situaciju, prenosi novinska agencija Patria.

Nakon što su proveli noć u Orašju privremeno su odustali od daljnjeg pješačenja ka hrvatskoj granici uz zahtjev da s predstavnicima novih kantonalnih vlasti pregovaraju o načinu rješavanja postojećih problema.

Traže rješavanje radno-pravnog statusa te isplatu plaća i doprinosa. Najavili su kako će, ne dođe li do traženog sastanka, nastaviti pješačiti i pokušati doći u Županju.

Ipak ispostavilo se kako većina sudionika protestnog pohoda nema pasoše koji su im potrebni za prelazak granice pa su im iz Granične policije BiH poručili kako im stoga neće biti dopušten izlazak iz zemlje a uz to riskiraju i podnošenje krivičnih prijava.

“Kod graničnog prijelaza mogu izraziti svoje nezadovoljstvo protestirajući, ali ne mogu preći granicu ako nemaju potrebne dokumente”, prenio je radnicima dužnosnik Granične policije BiH Mirel Imamović.

Pojedini radnici tvrde da plaću nisu dobili godinama.

”Zamislite kako je to kad ne radiš, nemaš posla, a naša Vlada naše apele apsolutno ne čuje. Prevareni smo. Nadamo se da će nas pustiti da prieđemo granicu, da dobijemo azil, da živimo tamo od svog rada”, rekla je jedna radnica.

KOMENTARI:
Loading...