18.6 C
Bosanska Krupa
Utorak, 18 Maja, 2021

Račun Kantonalne bolnice u Bihaću bit će privremeno odblokiran

Trenutno blokirani račun Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” zbog dugovanja prema dobavljaču bit će barem privremeno odblokiran do 3. maja, do kada bi se trebale ispuniti određene obaveze prema firmi kojoj se duguje novac – rečeno je nakon današnjeg sastanka u zgradi Vlade Unsko-sanskog kantona (USK).

-Radi se o tužbi zbog duga u iznosu od 2.400.000 KM glavnice, te između 300 i 400 hiljada maraka kamata. Sud je blokirao oko 3 miliona Kantonalnoj bolnici, odnosno naložio zaustavljanje svih eventualnih uplaćenih sredstava do tog iznosa, jer mi ta sredstva trenutno nemamo na računu. Na današnjem sastanku s kantonalnim premijerom i predstavnikom firme koja nas je blokirala, dogovoreno je da se račun Kantonalne bolnice deblokira barem do 3. maja. Naravno, mi smo obavezni u tom periodu ispuniti određene dogovorene obaveze prema dobavljaču, inače slijedi ponovna blokada – riječi su direktora Kantonalne bolnice u Bihaću Hajrudina Havića.

Ukupni dug prema ovom dobavljaču lijekova i sanitetske opreme iznosi oko pet miliona maraka, dok sveukupna dugovanja Kantonalne bolnice u Bihaću dostižu i cifru od 11 miliona KM.

-Stalno nam stižu nove obaveze zbog nagomilanih dugova i Kantonalna bolnica jednostavno ne može izdržati ovaj tempo. Neophodno je naći rješenje za ovo dugogodišnje dugovanje, pa makar i nekim kreditom uz garanciju kantonalne vlade ili bilo kojim drugim načinom. Već godinama je jasno da je za normalno funkcionisanje naše bolnice prijeko potrebna financijska injekcija od desetak miliona maraka. To kažem zbog sadašnje poražavajuće situacije kada se plaćaju kamate od prošle tužbe, a nova je već stigla – izjavila je ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci