U organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS, Boračke organizacije RS i općine Višegrad na uzvišenju Stari grad u Višegradu u 10 sati je otkriven ruski krst, spomen-obilježje podignuto u znak sjećanja na Ruse poginule u redovima Vojske RS, javlja reporter Avaz.ba.

Spomenik su otkrili ruski dobrovoljci i članovi Udruženja 12. april iz Zvečana u Kosovskoj Mitrovici, koji su i donirali krst od prokroma. Događaju prisustvuju boračke organizacije iz RS i Rusije, a sveštenici SPC su osveštali spomenik. Otkrivanju spomenika prethodilo je puštanje himni RS “Bože pravde” i Rusije. Nakon toga, na vojnom groblju Megdan, obratit će se zvaničnici, a tu će biti održan i parastos za poginule borce.

Prema podacima Vlade RS, u redovima VRS od 1992. do 1995. godine ratovalo je gotovo 700 ruskih državljana, a od 37 poginulih njih sedam je život izgubilo na području Višegrada.

Inače, na prostoru manjeg bh. entiteta 12. april se obilježava kao Dan ruskih dobrovoljaca. Na višegradskom vojničkom groblju Megdan bit će održan parastos poginulim ruskim dobrovoljcima i položeni vijenci na spomenik koji je, u ovom groblju, ranije izgrađen.

U Domu kulture bit će promovirana knjiga “Iz dnevnika ruskog dobrovoljca”.

Udruženja porodica žrtava iz perioda agresije na BiH, kao i predstavnici Bošnjaka u Višegradu, izgradnju krsta na brdu iznad ćuprije Mehmed-paše Sokolovića smatraju provokacijom i nastavkom produbljivanja mržnje i ratnih rana koje su na ovom području veoma duboke.

Kao odgovor na projekt Boračke organizacije, čiji su članovi gradili ruski krst na Starom gradu, oni su najavili da će na lijevoj obali Drine, na lokaciji Butkove stijene, izgraditi spomenik u obliku ljiljana u znak sjećanja na gotovo 3.000 žrtava zločina u Višegradu.

Avaz.ba

KOMENTARI:
Loading...