19.7 C
Bosanska Krupa
Srijeda, 23 Juna, 2021

Prosvjetari dobijaju 50 KM, zdravstveni radnici traže povećanje od najmanje 10 odsto

Počeli su zvanični pregovori o povećanju plata radnicima u javnom sektoru u Republici Srpskoj, a prvi su led probili predstavnici Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS.

Mada su očekivanja bila veća, prosvjetarima slijedi povećanje od pet odsto ili za nekih 50 maraka u prosjeku.

Povećanje plata radnicima u četiri javna sektora, zdravstvu, prosvjeti, policiji i pravosuđu, zvanično je najavljeno prije mjesec dana, a iz Vlade su u međuvremenu rekli da zaposleni mogu dobiti veće već junske plate, piše SrpskaInfo.

Prvi zajednički sastanak juče su imali predstavnici Sindikata obrazovanja, nauke i kulture sa resornim ministrima, obrazovanja i kulture i naučnotehnološkog razvoja i visokog obrazovanja.

Nakon ovog sastanka poručeno je da bi iznos namijenjen za plate trebalo da bude povećan za pet odsto, te da će se u narednim danima dogovoriti konkretni obračuni.

Ovo povećanje odnosi se na zaposlene u institucijama obrazovanja, nauke i kulture, koje se finansiraju iz budžeta Republike Srpske.

– Dogovorili smo određene smjernice i iznose u okviru kojih treba da se krećemo. Sindikat je na tom istom fonu. Naš zahtjev je bio da oni radnici koji imaju najmanje plate dobiju procentualno najveći iznos, a radnici koji imaju najveće plate, procentualno najmanji iznos, odnosno da to povećanje za sve radnike bude 50 KM – pojasnio je predsjednik Sindikata Dragan Gnjatić.

On vjeruje da će se u narednim danima doći do najboljih rješenja, kako bi svi radnici bili zadovoljni.

– Ono što je najvažnije, jeste da imamo povećanje plata – naglasio je Gnjatić.

Povećanje plata za pet odsto zdravstvenim radnicima prije dva dana najavio je i generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS Vlado Đajić.

On je naglasio da bi, zahvaljujući aktivnostima Vlade RS, svim zdravstvenim radnicima plate, i to počev od majske, trebalo da budu uvećane za pet odsto, te da su radnici UKC sa oduševljenjem dočekali ovu vijest.

Međutim, u Sindikatu zdravstva i socijalne zaštite RS, koji broji oko 5.500 članova, ističu da im nije poznato ko je, i na osnovu čega, to odlučio, jer pregovri još nisu krenuli.

– Kao reprezentativni sindikat u zdravstvu, do sada smo obavili dva sastanka sa ministrom zdravlja i poslali svoj prijedlog da se ide na povećanje plate kroz povećanje cijene rada sa 145 na 165 maraka. Početak pregovora očekujemo danas, eventuelno sutra, a ono ispod čega ne možemo da idemo, jeste cijena rada ispod 160 KM. U prvom slučaju, plate bi bile povećane za 14, a u drugom za 10 odsto – rekao je za Srpskainfo predsjednik ovog sindikata Nikola Crnčević, koji ističe da prosječna plata zdravstvenih radnika sa srednjom stručnom spremom iznosi oko 800 KM.

I u Sindikatu pravosuđa RS takođe se nadaju da će uskoro sjesti za pregovarački sto.

– Ono što nam je važno, a što sam i rekao ministru pravde, jeste da se ne napravi greška kao prošli put. Tražimo da raspodjela povećanja bude pravedna. To znači da veće povećanje treba da dobiju oni radnici sa srednjom stručnom spremom, čija je plata manja, od onih radnika koji imaju veću platu – naglašava za Srpskainfo predsjednik ovog sindikata Siniša Petrović.

Dodaje da se još ne zna koliki će biti omjer povećanja plata, ni koji je budžet predviđen za to.

– Kad budemo znali koliki je budžet, onda ćemo moći pregovarati o iznosima. Ono što je važno, jeste da je povećanje tu. Mi smo i ranije naglašavali da bi bilo dobro da svake godine bude povećanje od nekih deset odsto, jer ćemo samo na taj način ljude zadržati ovde i obezbijediti im iole normalne uslove za život. Ne očekujem povećanje plata od par procenata, to bi bilo neozbiljno – kaže Petrović.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci