16 C
Bosanska Krupa
Ponedjeljak, 14 Juna, 2021

Propast afere Pandora: Kako su iz optužnice nestali Tihić, Čović, Špirić, Cvjetinović, Mehmedović, Zukić…

“Ako iko od 1408 ljudi, toliko ih je bilo kada sam napustio Upravu, kaže da je Kemal Čaušević na ovaj ili onaj način uticao, evo ja odmah prihvatam 40 godina“, izjavio je bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH još 2014. na ročištu na kojem se razmatrao prijedlog da mu se, nakon hapšenja, odredi pritvor.

Sedam godina kasnije – nije dobio 40 godina zatvora, ali jeste devet. Oduzeta mu je i imovina (četiri stana, četiri poslovna prostora i tri njive), a za koju je Sud BiH utvrdio da ju je stekao novcem od mita, piše Žurnal.

Samovoljno otpuštao kadrove

Čaušević je kao kadar SDA na mjesto direktora UIO postavljen 2004., dok je sedam godina kasnije smijenjen s te funkcije. Smjeni su prethodile optužbe da je umiješan u nekoliko poreskih i carinskih malverzacija, ali i da je samovoljno otpuštao kadrove koji se nisu slagali s njegovim radom.

Iako presuda protiv njega možda i zvuči impozantno, činjenica je da je Pandora, svojevremeno najavljivana kao jedan od najvećih slučajeva korupcije u poslijeratnog BiH, propala.

S obzirom na ranije Čauševićeve tvrdnje da je radio po nalogu samog vrha SDA, HDZ-a i SNSD-a, očekivala su se procesuiranja osoba koje je spomenuo u svojim izjavama. Prošlo je od tada još sedam godina, ali procesuirani su samo Čaušević i dva uvoznika tekstila Anes Sadiković i Sedinet Karić.

Žurnalov dokumentarni film iz januara 2017. godine “Pandorina kutija” otkriva ko su osobe koje je Čaušević naveo da je radio po njihovom nalogu, ali i na koji način se vršio kriminal preko UIOBiH.

Čaušević je nakon hapšenja 2014. u pritvoru proveo tri mjeseca, od 18. juna do 12. septembra. Sa tužiteljima Dubravkom Čamparom i Olegom Čavkom sklopio je i preliminarni sporazum kojim se obavezao da će svjedočiti protiv visokopozicioniranih političara umiješanih u kriminal u UIOBiH. Do realizacije sporazuma nije došlo, jer su tužitelji odustali.

Prema Čauševićevoj izjavi, Šemsudin Mehmedović, aktuelni zastupnik SDA u Zastupničkom domu PSBiH, insistirao je na sastancima sa Anesom Sadikovićem.

“Šemso je organizovao još jedan sastanak na koji sam otišao i tu sam zatekao Anesa. Ono što su od mene tražili bilo je nečuveno, a to je da pomažem Sadikoviću prilikom uvoza, naročito u segmentu autorskih prava, odnosno zaštite intelektualnog vlasništva i obračuna i plaćanja indirektnih poreza. Objasnili su da Anesa zanima da Uprava sprječava druge uvoznike kod uvoza tekstila, odnosno robnih marki koje je Anes zaštitio u Institutu za intelektualno vlasništvo“.

Mehmedović je ove navode negirao, tvrdeći da je „Sadikovića u biznisu napravio Čaušević“.

„Kao član Komisije za vanjsku trgovinu i carine nastojao sam da se ne problematiziraju odnosi između rukovodstva UIO i uvoznika. Nije to samo slučaj Sadiković, nego svih uvoznika koji su imali probleme nakon 2006. i 2007. sa direktorom UIO, Kemalom Čauševićem.“

SDA je od Čauševića, prema njegovoj izjavi, tražila da pomogne vlasniku Robot Commerca Selveru Oruču. Planirali su da Birine kineske rashladne uređaje prikažu kao bh. proizvode, kako bi bili oslobođeni carine u zemljama gdje ih budu prodavali:

„Pozvao me Sulejman Tihić, u to vrijeme je bio član Predsjedništva i predsjednik SDA. Bila je 2004., kada UIO još nije bila preuzela sve funkcije carinske administracije. Rekao mi je da je Selver veliki donator SDA i da je uvijek na usluzi. Tihić je kazao da bi cijenio ako bih ja primio predstavnike BIRA. I tada su rekli da na zalihama imaju rashladnih uređaja, od 4 miliona, koje ne mogu da izvezu jer nemaju potvrdu da se radi o bh. proizvodu, i ne mogu je dobiti jer se ne radi o bh. proizvodu“.

Adnan Terzić, bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH i bivši član SDA, u Žurnalovom filmu je potvrdio da je Čaušević došao do njega i pitao ga treba li pomoći Robotu, jer iz pojedinih stranaka insistiraju da pomogne.

„Naravno da sam prihvatio ako će to obezbijediti da se iz BiH izvoze čak i frižideri“, izjavio je Terzić, uz pojašnjenje “da to i nije bilo neko veliko kršenje običaja”.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci