Turska ne provodi istrage, nego ministarstvo na čijem sam čelu i nadležne službe koje već unazad nekoliko mjeseci vrše opsežne kontrole, kaže Šarović

U Tužilaštvu BiH, koje provodi istragu u vezi izvoza mesa koje je iz Poljske i Rumunije preko naše zemlje izvezeno u Tursku, odbijaju za sada detaljnije govoriti o ovom slučaju.

Ko je izvozio

U Tužilaštvu BiH ne žele dati informaciju ni o tome koje bh. firme su pod sumnjom. Međutim, došli smo do saznanja da se najviše sumnja u kompaniju Šišović čiji je vlasnik Ante Pavković Šišović. Navodno, u ovoj firmi u posljednjih nekoliko dana pripremaju papirologiju kako bi firmu registrovali pod drugim imenom, jer su dobili zabranu da izvozi meso u Tursku. Šišović je bio najveći i prvi izvoznik mesa u Tursku. Pavković Šišović je iz Posušja u čijem vlasništvu se nalazi nekoliko preduzeća i farmi. On je ranije dovođen u vezu s bivšim federalnim ministrom Jerkom Ivankovićem Lijanovićem protiv kojeg je Tužilaštvo u Tuzli podiglo optužnicu zbog nelegalnog davanja poticaja. Dvije farme u vlasništvu porodice Pavković dobile su poticaje u vrijednosti 295.000 KM.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH tvrdi da sporazum između BiH i Republike Turske o izvozu mesa nije ugrožen. On je negirao i navode da Turska pooštrava mjere za izvoz mesa iz BiH.

– Turska u tom pogledu ne provodi nikakve istrage, nego ministarstvo na čijem sam čelu i nadležne službe koje već unazad nekoliko mjeseci vrše opsežne kontrole svih izvoznih objekata kako bi eventualno eliminirali bilo kakve nepravilnosti u vezi s porijeklom mesa. Provjerava se da li se radi o domaćim proizvodima u ovom slučaju mesa, da li se drže odgovarajućih pravila u tom smislu i da li ima zloupotreba – naglasio je Šarović.

Iako Šarović tvrdi da nisu pooštrene mjere, s druge strane Kasim Selimović vlasnik mesne industrije Piemonte d.o.o. iz Tuzle, koji je prošle godine izvezao mesa u Tursku u vrijednosti većoj od pet miliona maraka, tvrdi kako se izvoz nastavlja u aprilu, ali pod novim uvjetima. Navodi da su izvoznici dobili nove upute u kojima stoji kakav će nadzor ubuduće biti i šta će se moći izvoziti.

Oštre osude

-To nisu nikakve posebne mjere za one koji imaju dobru namjeru da izvoze bh. proizvode u Tursku. Međutim, oni koji su drugačije radili, to je za njih korijenita promjena i za njih će to biti problem – rekao je Selimović.

On oštro osuđuje potez ljudi koji su izvezli 50 do 60 posto mesa pod lažiranim dokumentima. Selimović navodi kako se prema njegovim saznanjima pred novu godinu razmatrala opcija da se ukine izvoz mesa iz BiH u Tursku, ali se brzo od toga odustalo.
-Direkcija robne rezerve u Turskoj meni je sve uredno plaćala. Subotom sam slao robu avionom iz Banje Luke, nedjeljom je preuzimana i ponedjeljak sam imao novac na računu – rekao je Selimović.

Udruženje poljoprivrednika

Najmanje dvije firme iz BiH prekršile su sporazum o izvozu mesa u Tursku, rekao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH.

-Jedini uvjet za izvoz mesa iz BiH u Tursku bio je da su goveda uzgojena u BiH. Međutim, nekoliko kompanija iz BiH zloupotrijebilo je ovaj sporazum te su bh. poljoprivredi nanijeli ogromnu štetu. Smatramo da vlasti moraju kazniti kompanije koje su zloupotrijebile ovaj sporazum i javno iznijeti koje su to kompanije, kako bismo jasno znali ko je krivac i da baš te kompanije snose posljedice svojih djela. Djelovanjem tih kompanije je oštećena domaća proizvodnja i domaći proizvođači koji ionako jedva održavaju svoju proizvodnju – naveo je Bićo.

Zarada 100 posto

Kilogram žive vage junetine kada se uvozi u BiH prosječno se plati četiri KM. Dok su neki dobavljači plaćali kilogram žive vage Poljskim uzgajivačima i po 2,90 KM, a na bh. tržištu je isti proizvod prodavan i po 5,20 KM. Ponude koje su dolazile našim mesarima iz Poljske bile su takve da je kilogram svježeg mesa koštao 4,78 KM uključujući prevoz i ostale troškove, a isto se u Turskoj izvozilo prema ugovorenoj cijeni od deset KM po kilogramu.

KOMENTARI:
Loading...