Završna ceremonija EU Programa za oporavak od poplava upriličena je jučer u Sarajevu, kako bi se javnost upoznala sa rezultatima realizacije ovog projekta u oba entiteta.

Program je usmjeren na obnovu privatnih stambenih jedinica za najugroženije porodice i pojedince u zajednicama koje su pogođene majskim poplavama iz 2014. godine. Cilj je bio obnova 4.000 domova, ali se zbog efikasnosti u realizaciji taj broj povećao za 640, te je s tim povećan i broj zbrinutih na više od 16.240, od kojih se većina vratila svojim domovima uništenim u poplavama.

Brza reakcija

Neki od rezultata su i 5.600 novih radnih mjesta, obnova i opremanje 156 škola i 12 obdaništa, te oporavak 116 malih i srednjih preduzeća. Lars-Gunnar Wigemark, šef delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, rekao je kako je program rezultat konkretnih aktivnosti koje su realizovane zajednički sa lokalnim partnerima, općinama iz RS-a i FBiH.

– Zadovoljstvo je da smo pomogli građanima, bilo da je bilo riječ o njihovim lošim uslovima života, povratku na radna mjesta, povratku u škole, pristupu zdravstvenim uslugama koje su čak i bolje nego što je bio slučaj prije poplava. Ništa se ne bi realizovalo bez pomoći UNDP-a i civilnog društva, nevladinih organizacija, te civilne zaštite. Nadam se da ćemo nastaviti uspješnu saradnju sa kolegama iz agencija UN-a i lokalnim partnerima u narednim mjesecima. Svjestan sam da su ove godine lokalni izbori, pa se nadam da svi rezultati koje smo postigli sa partnerima neće biti na bilo koji način ispolitizovani. Prirodne katastrofe ne znaju ko pripada kojoj političkoj opciji, kazao je Wigemark.

Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH, kazala je da je ovo veoma važan dan, kojim završava jedno poglavlje u radu UN-a.

– Ujedinjene nacije na terenu imaju snažno prisustvo u BiH, a ta činjenica nam je pomogla da sve svoje znanje koje smo imali, u smislu dešavanja na terenu, iskoristimo za vrijeme poplava i to smo pretvorili u EU Program za oporavak od poplava. To se pokazalo ključnim i uspješnim. Bili smo u mogućnosti da brzo reagujemo i pružimo pomoć lokalnim zajednicama, odnosno za više od 610.000 građana. Nastava u školama je, također, počela bez velikih kašnjenja. Pomogli smo obnovu domova za više od 1.000 najugroženijih porodica, u roku od 100 dana. Još postoje oni koji su izvan svojih domova, te apelujem na vlasti da pruže podršku, jer im je potrebna, rekla je Sinanoglu.

Srebrenka Golić, zamjenica predsjednice Vlade RS-a, pojasnila je da je vrijednost programa iznosila 43 miliona eura.

Radna mjesta

– Zahvalna sam jer je Republika Srpska dobila više od 43 miliona KM, koja su iskorištena u više od 24 opštine. Sanirano je mnogo bolnica, škola, te komunalnih objekata, a otvoreno je i stotinu radnih mjesta. Nadam se da se katastrofe više neće dešavati i zato radimo projekte adaptiranja na klimatske promjene, kao i one sprečavanja prirodnih katastrofa. Došlo je do velike solidarnosti među ljudima, nisu važne nacije. Građani su se pomagali, bez obzira na to da lI se nalazili u RS-u ili FBiH, pa se nadam da ćemo tako nastaviti da gradimo budućnost u BiH, istakla je Golić.

Jasmin Jaganjac, direktor Federalnog fonda za oporavak od poplava, kazao je da je 26 posto teritorije BiH bilo obuhvaćeno poplavama, a u FBiH su to bili 43.000 poplavljenih domova i više od 800 stambenih jedinica porušenih u klizištima.

– Ništa ne bismo mogli sami u kriznim momentima, a ni sada dvije godine poslije kada liječimo posljedice. Radimo presjek i preventivu, učimo uz podršku međunarodnih partnera. Imamo još oko 300 kuća da završimo, a sa UNDP-om je pri kraju i projekt sa 83 stambene jedinice, zaključio je Jaganjac.

KOMENTARI:
Loading...