2.8 C
Bosanska Krupa
Ponedjeljak, 1 Marta, 2021

Prodanović: BiH se ne može pohvaliti odgovorom na ključne probleme pandemije

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Lazar Prodanović je danas u Sarajevu izjavio novinarima da se Bosna i Hercegovina, nažalost, ne može pohvaliti odgovorom na ključne probleme pandemije virusa korona, u smislu da svi građani BiH imaju zaštitu i započinjanjem procesa vakcinacije, odnosno sticanje imuniteta.

Dodao je kako misli da time jesu ugrožena ljudska prava građana, te da se “ne možemo pozivati na složenost uređenja u BiH”.

– Treba da vidimo samo pozitivna iskustva susjednih zemalja. Nažalost, nismo iskoristili niti uticaj izvršnih institucija vlasti na svim nivoima u dovoljnoj mjeri, niti smo osjetili dovoljno prijateljstvo sa važnim međunarodnim institucijama, da bismo dobili vakcine kako su to neke druge zemlje učinile – naveo je Prodanović.

Kaže da, ako bismo čak započeli vakcinaciju u jednom dijelu BiH, ne misli da bismo riješili pitanje. Dodaje da „moramo obezbijediti dovoljan broj vakcina, prije svega za zdravstvene radnike koji rade u covid bolnicama i odjeljenjima, ugrožene kategorije kao što su osobe starije životne dobi i smještene u staračkim domovima“.

– Mislim da smo se previše pouzdali u Covax mehanizam kojim bismo obezbijedili vakcine. Nažalost, u ovom smislu i velike zemlje, s obzirom da se radi o najtraženijem proizvodu u svijetu sada, nisu iskazale u dovoljnoj mjeri solidarnost, no to nas ne opravdava da nismo obezbijedili vakcine – zaključio je Prodanović.

Autor: Fena

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci